Zdravlje
BUČINO ULJE

Poboljšava probavu i hrani kožu
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Od davnina je bučino ulje poznato po protuupalnom i diuretskom učinku. Potiče rad bubrega, ublažava upale mokraćnog sustava, olakšava tegobe s prostatom. Poboljšava probavu, čisti crijeva od parazita te pomaže kod kolitisa i sindroma iritabilnog crijeva. Dokazana je i snažna moć ovog ulja u prevenciji oštećenja bubrega prouzročenih dijabetesom. Ulje sjemenki bundeve sadrži fitosterole koji su strukturno slični tjelesnom kolesterolu. Fitosteroli se natječu s kolesterolom za apsorpciju u probavnom sustavu, što može blokirati apsorpciju kolesterola i sniziti razinu kolesterola. Bučino ulje dobiva se ekstraktom iz sjemenke buče i nezaobilazna je namirnica u mnogim jelima. Osušene sjemenke bundeve sadrže od 18 do 20 posto tamnosmeđeg ulja specifičnog mirisa i okusa do kojega se dolazi hladnim prešanjem. Cijenjeno je o u kulinarstvu kao prirodan, zdrav i ukusan proizvod. Sjemenke uljne buče obiluju mineralima, vitaminima, proteinima i nezasićenim masnim kiselinama. Najkvalitetnije bučino ulje nastaje postupkom hladnog prešanja kojim je očuvana sva hranjiva vrijednost, bogato je oleinskom kiselinom koja snizuje "loš" LDL kolesterol i štiti od srčanožilnih bolesti. Također je dragocjen izvor vitamina D, E i K te magnezija, željeza, mangana, bakra, cinka i selena. Pozitivno djeluje u liječenju benigne hiperplazije prostate (BPH) te u poboljšanju maksimalne brzine mokraćnog protoka. Prirodni je antidepresiv i zato što obiluje glutaminskom kiselinom koja sudjeluje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće. Može se koristiti za masažu jer hrani i njeguje kožu. Treba ga konzumirati u sirovom obliku jer termičkom obradom gubi značajan dio hranjivih vrijednosti. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike