Sport
ZAVRŠNI TURNIR ZLATNE EUROPSKE LIGE ODBOJKAŠA U VARAŽDINU

Hrvatska u društvu osvajača, proboj u finale traži se protiv Turske koja brani primat
Objavljeno 18. lipnja, 2022.

Preko vikenda u Varaždinu se igra završni turnir Zlatne europske lige odbojkaša. Hrvatska je kao domaćin bila sigurni sudionik Final Foura, ali da im je mjesto u odabranom kvartetu, izabranici novog izbornika Cedrica Enarda to su potvrdili i dobrim nastupima u B skupini. Istina, krenulo je s dva poraza od Ukrajine u Varaždinu, ali nakon toga nanizala su se četiri pozitivna rezultata i hrvatski su odbojkaši zauzeli drugo mjesto u skupini, gdje su im u leđa gledali Španjolska i Danska.



Očito, kako su se utakmice nizale, tako su izdanja naših bivala sve kvalitetnija. Naravno, takva se očekuju i na završnici, gdje se jedino dobrim igrama može ostvariti i najviši plasman. Neće to biti lako ostvariti, jer konkurencija je iznimna, uz domaćina tu su odreda selekcije koje su osvajale ovo natjecanje (mi imamo dva finala i srebra), ustrojeno 2004. godine. Česi su uzeli premijerno izdanje, naš rival iz skupine, Ukrajina, prva je bila 2016. i 2018., a zadnja dva izdanja pripala su Turskoj koja će biti naš protivnik u polufinalu, u subotu, od 20 sati (prvi polufinale starta u 17 sati).

- Zaslužili smo nastup na Final Fouru. Možda smo igrali malo rasterećeno jer smo znali da smo kao domaćini sigurni, ali pokazali smo na parketu da zaslužujemo biti ovdje. Nismo još pokazali ono najbolje. Imamo prostora za napredak, naša igra raste iz utakmice u utakmicu, što je potvrda da dobro radimo. Uz to, vlada i odlična atmosfera, vrlo brzo smo "kliknuli" i to se vidi u našem pristupu i zalaganju na svakoj utakmici. Imamo veliki ispit, igramo protiv glavnog favorita. Proveo sam prošlu godinu u Turskoj, znam trenera i sve igrače, zaista nas čeka najteži posao. Naravno da nismo bez izgleda, posebno jer uz publiku igramo bar 30 posto bolje. Vjerujem da će domaći parket biti naš adut - kaže kapetan Marko Sedlaček.

Turci su prije godinu dana na putu do finala bili bolji od Estonije, koju je tada vodio aktualni hrvatski izbornik. Poraz je upisan nakon pet setova, tko zna, možda i u Varaždinu putnika u finale budu odlučivale nijanse. Enard je naglasio da Turska ima pregršt iskustva i talenta, ali i da je zadovoljan progresom koji pokazuje njegova selekcija. U njoj se nalazi tercet Mursa-Osijeka. Mario Teppert je u stručnom stožeru, a svoje debije u najdražem dresu imali su Stanko Stanković i Tino Busak Vidaković, koji sada imaju prigodu igrati i za trofej pobjednika Zlatne lige kojem će pripasti i novčana nagrada od 100.000 eura. U nedjelju, susret za treće mjesto počinje u 15 sati, nakon toga slijedi finale.

Nino Benčina
Najčitanije iz rubrike