Zdravlje
POSTCOVID HIGIJENA: NEKIH BI SE PRAVILA TREBALO I DALJE PRIDRŽAVATI

Ispiranje usne šupljine svaka tri dana inaktivira bakterije koje se šire razgovorom i kašljanjem
Objavljeno 13. lipnja, 2022.
Redovito pranje ruku dio je osnovne osobne higijene koje je bilo važno i prije izbijanja pandemije bolesti COVID-19

Za vrijeme pandemije bolesti COVID-19 u našemu svakodnevnom životu dominirala je higijena, higijena i opet higijena, a tako bi, prema mišljenju stručnjaka, trebalo i ostati. Nakon više od dvije godine borbe s koronavirusom, još uvijek se na nekim mjestima nose zaštitne maske, dio ljudi i dalje se pozdravljaju dodirom šakom ili laktom umjesto rukovanja, a mnogi i dalje marljivo dezinficiraju ruke te radne i ostale površine.Novi kodeks


Stopa zaraze koronavirusom globalno je manja, što je rezultiralo ukidanjem obveznog nošenja maski u maloprodajnim trgovinama i povećalo nadu da pandemija postupno prelazi u endemski stadij. Odustajemo li zbog svega toga od higijenske rutine koje smo se dosad vrlo striktno držali i na koju smo navikli? "Ni u kom slučaju", kaže njemački stručnjak za higijenu dr. Klaus-Dieter Zastrow. S njim se slaže i dr. Clemens Wendtner, šef odjela za onkologiju, hematologiju, imunologiju, palijativnu medicinu, zarazne bolesti i tropsku medicinu u bolnici Schwabing, u Münchenu. "Novi kodeks pravilne higijene primjenjivat će se i nakon pandemije", kazao je. Dr. Zastrow koji smatra da je razborito i dalje imati pri ruci zaštitnu masku kada iziđete iz svog doma.

"Preporučljivo ju je staviti na lice na mjestima s mnogo ljudi, koji usto stoje nagurani jedan iza drugoga, primjerice u autobusima i vlakovima", kaže. A dr. Wendtner predviđa da će nošenje maski postati "novo normalno" na vrlo posjećenim konferencijama, posebno za vrijeme sezonskih prehlada i gripe. "Neće to nužno biti maske FFP2, ili njima slične, poput maski KN95, nego jednostavne platnene maske za lice." No pri odlasku u bolnicu, posjetu domovima za umirovljenike i starije osobe "trebalo bi nositi FFP2 maske da bi se zaštitili pacijenti i štićenici", kaže Wendtner, dodajući da bi maske u tim ustanovama trebali nositi i posjetitelji i medicinsko osoblje. Dobra zamisao je sa sobom i dalje nositi malu bočicu sredstva za dezinfekciju ruku.

"Putujete li, primjerice, podzemnom željeznicom i držite se za ručku koju je prije vas dotaknulo mnogo ljudi, po iskrcaju bilo bi preporučljivo dezinficirati ruke. Ruke biste trebali dezinficirati i nakon dodirivanja ručki na vratima, ili naslona za ruke u zrakoplovima", savjetuje.

Zastrow i nakon COVID-a preporučuje ispiranje usne šupljine i grla svaka tri dana dezinfekcijskim sredstvom za ispiranje usta koje inaktivira bakterije i viruse koji se šire razgovorom, kašljanjem, pjevanjem itd. Vodica za ispiranje usta, a koju možda već koristite, u ovom je slučaju vjerojatno neadekvatna. Redovito pranje ruku pripada u osnove osobne higijene, koje je bilo važno i prije izbijanja pandemije bolesti COVID-19.

Distanca


Ne zanemarujte temeljito pranje ruku sapunom i vodom prije i nakon jela, i nakon korištenja toaleta, podsjećaju liječnici. Držanje fizičke distance od osobe neposredno ispred i iza vas u redu ima smisla i izvan pandemije, i to ne samo iz higijenskih razloga. Pristojno je ne naguravati se ispred ili iza osobe koja stoji neposredno pokraj vas. Redovito prozračivanje prostorija u školama i ‘open space‘ uredima za vrijeme pandemije smanjilo je rizik od zaraze novim koronavirusom.

Široko otvaranje prozora na nekoliko minuta da bi se omogućio ulazak svježeg zraka u prostoriju i izbacivanje ustajalog, smanjuje koncentraciju aerosola u zatvorenom prostoru, što je korisno za zdravlje, bez obzira na bolest COVID-19, a jednostavno je i ništa vas ne stoji. Rukovanje je za vrijeme pandemije zamijenilo dodirivanje šakom ili laktom. No pružena ruka koju odbijete često se smatra neuljudnim ponašanjem. "Rukujte se, a potom diskretno dezinficirajte ruke sredstvom za dezinfekciju koje nosite sa sobom. Što je s poljupcem u obraz? Razmislite s kim se želite poljubiti u obraz, a s kim ne. Niste li voljni, možete pristojno, ali odlučno odbiti poljubac, uostalom, kao i u doba prije pandemije. H
Široko otvaranje prozora na nekoliko minuta smanjuje koncentraciju aerosola u zatvorenom prostoru

Možda ste propustili...

IMA PROTUUPALNA, ANTIBAKTERIJSKA I PROTUGLJIVIČNA SVOJSTVA

Med pomaže kod opeklina

DJELUJE PROTIV GLJIVICA

Jabučni ocat protiv peruti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana