Regija
GOTOVO POLA STOLJEĆA STARI FIĆO I NADALJE BESPRIJEKORNO VOZI

Nemet: ‘‘Da nemam toliko godina, s fićom bih se sigurno zaputio na Jadransko more‘‘
Objavljeno 7. lipnja, 2022.
BELI MANASTIR



Pravoj ‘‘ergeli‘‘ u vlasništvu Josipa Nemeta, koju čini 40-ak raznih motora, od kojih je najstariji 90-godišnja Csepel matra, proizvedena u Budimpešti te četiri osobna automobila, pridružila se gotovo pola stoljeća stara Zastava 750, popularni fićo.



Nekada ‘‘zaštitni‘‘ znak bivše države kojega je vozilo ‘‘pola njezinog stanovništva‘‘, rijetko se više može vidjeti na našim cestama. Posljednji primjerak fiće, naime, proizveden je 1985. godine, pa nije ni čudo da se svaka pojava ovog malog automobila na današnjim prometnicama može nazvati pravom malom atrakcijom. Primijetio je to i Nemet.

- Nije rijetkost da prolaznici prstom pokazuju prema meni i fići. No, nije me sramota. Ponosan sam na njega i pretpostavljam da ću ga još dugo voziti - priča, ističući kako ga je na dar dobio od 77-godišnjeg strica, koji je s fićom prešao svega 50-ak tisuća kilometara. Stric je, nastavlja Nemet, kupio drugi automobil, a fiću mu je odlučio pokloniti, vjerojatno zato što je bio siguran da će završiti u dobrim rukama.

- Osim strica i njegove kćeri, vozio ga je samo moj otac. Stric je bio prvi i jedini vlasnik. Dva, tri puta s njim je odlazio na more. Auto je u odličnom stanju, veći kvar nikada se nije dogodio, a čak je i originalna boja u solidnom stanju, premda ću ga ovih dana prebojiti u isti ‘‘bež‘‘ ton - kaže Nemet, koji je prije Domovinskog rata radio i kao ‘‘garantni serviser‘‘ Zastavinih vozila. Pokazuje originalni račun za fiću, 9. studenoga 1973. godine, kupljen u Belom Manastiru, u trgovinskom poduzeću Dunav. Cijena mu je bila 29.170,45 dinara, u što je uračunat i 17-postotni porez. Čini mu se da je stric novog ‘‘fićeka‘‘ kupio za dvije tadašnje plaće. Radio je u beljskoj Šećerani.

- Više-manje, o fićama svi sve znaju. Ima 25 konja, 750 ‘‘kubika‘‘, a dijelovi se bez problema mogu naći, najviše u Srbiji i Mađarskoj. U njega točim super, jer nekadašnjeg regulara više nema. Da nemam godina koliko ih imam, s njim bih išao na more - tvrdi ovaj 64-godišnji umirovljeni automehaničar, odnedavno član osječkog old timer kluba. Upitan za koliko bi prodao fiću, sa smiješkom odgovara: "Nije na prodaju". Prodati ga nije namjeravao, a ne zna čak ni kakva mu je cijena. Čuo je, doduše, kako je nedavno jedan fićo prodan za 4000 eura, ali ga to ne zanima. S njim planira odlaziti na susrete old timera. Zanimljivo je, tvrdi, kako je u svom životu imao na desetke raznih automobila, ali fiću - nikada. Sve donedavno. Ivica Getto

Ivica Getto
Možda ste propustili...

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana