Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA OSIJEK

Drago Tadić mora vratiti 3,3 milijuna eura jamcu
Objavljeno 3. lipnja, 2022.
Austrijanki Mojci Riepl poduzetnik mora platiti i 1,44 mil. kuna sudskih troškova

Osječki poduzetnik Drago Tadić mora platiti 3.380.744,08 eura Mojci Riepl iz Austrije, koja je kao jamac isplatila njegov kredit podignut u austrijskoj banci. Uz to, Tadić mora platiti tužiteljici za parnične troškove vrtoglavih 1.447.500.00 kuna. Sve navedeno sa zateznim kamatama. Nepravomoćna je to presuda osječkog Općinskog suda.



Mojca Riepl je 16. studenoga 2016. podnijela tužbu protiv Tadića. On je 21. srpnja 2008. podigao kredit u austrijskoj banci od tri milijuna eura da bi kupio 15,4 posto dionica Osijek-Koteksa. Kredit, zajedno s kamatama, trebao je vratiti do 31. ožujka 2013., a novac je uplaćen na njegov račun u osječkoj poslovnici Slavonske banke. Tužiteljica je 22. lipnja 2011. postala jamac za kredit. Drago Tadić neko je vrijeme plaćao rate kredita, ali je 2011. prestao plaćati. Nakon što se oglušio na poziv banke da nastavi s uplatama, banka je 12. lipnja 2012. pisano izjavila da raskida ugovor s njim. Iako se nije protivio raskidu ugovora, Tadić ga i dalje nije htio platiti, pa je novac banka zatražila od jamca - Mojce Riepl. Kako ni ona nije uspjela postići da Tadić kredit plati, platila je banci 60.839.22 eura 29. siječnja 2013. Za taj iznos tužila ga je osječkom sudu i presuda je postala pravomoćna još 21. travnja 2016. No ni to nije osječkog poduzetnika navelo da isplati kredit koji je uzeo, pa je banka 21. svibnja 2015. obavijestila Mojcu Riepl da joj je blokirala sve uplate pristigle na njezin konto koje se odnose na udjele u kamatama i dobiti, a koje proizlaze iz depozita vrijednosnica koje je ona kao sredstvo osiguranja povrata kredita predala banci pri sklapanju ugovora o jamstvu. Potom joj je banka poslala koliko novca mora platiti kao jamac, a 8. lipnja 2016. poslan joj je dopis kojim je obaviještena da se banka namirila prodavši vrijednosnice koje je Mojca predala banci kreditoru kao osiguranje povrata kredita, kao i naplatom s njezina računa.

Sud je proučio prevedeni Ugovor o obročnom kreditu sklopljen između Drage Tadić kao korisnika kredita i austrijske banke kao davatelja kredita, dok su kao jamstvo osiguranja kredita dane dvije mjenice tadašnjeg jamca, Dietmara Aluta-Oltyana. Austrijanac je 2011. zamolio pokćerku Mojcu da preuzme jamstvo za kredit od tri milijuna eura, koji je podigao Tadić. Poočim joj je rekao kako je Osijek-Koteks super firma i da banka ima 30 posto dionica Osijek-Koteksa kao zalog. Banka je imala još dvije mjenice od Dietmara Aluta-Oltyana. Njoj je Dietmar Aluta-Oltyan darovao svoje dionice i dionice njezine majke te je tako ona preuzela ulogu jamca umjesto poočima, a banka se iz tih dionica i naplatila.

Sandra Lacić
TADIĆ: ŽRTVA SAM
Drago Tadić smatra da je prevaren. U svojoj obrani rekao je da je ugovor o sklapanju kredita potpisao na nagovor i u dogovoru s Dietmarom Aluta-Oltyanom, koji je želio, kao i njegova žena, kupiti dionice Osijek-Koteksa da bi bili vlasnici tvrtke. Sud u obrazloženju presude navodi kako Tadić nije dokazao te tvrdnje niti naveo koje su to nepovoljne okolnosti koje su ga prisilile na sklapanje ugovora o kreditu. Nije dokazano ni postojanje valjanog usmenog ili pismenog sporazuma između Tadića i Aluta-Oltyana o tome da će refundirati iznose koje je uplatio na ime otplate kredita, odnosno po kojem sporazumu bi stvarni korisnik kredita bio Dietmar Aluta-Oltyan.

Najčitanije iz rubrike