Svijet
RUSKA UCJENA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Kremlj: Za blokadu je kriv zapad, a ne mi
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Kremlj je odbio zapadne optužbe po kojima Moskva od početka ofenzive u Ukrajini priječi izvoz ukrajinskih žitarica, što bi moglo prouzročiti svjetsku prehrambenu krizu, te je optužio zapad za blokadu. "Odlučno odbijamo te optužbe i, naprotiv, optužujemo zapadne zemlje za donošenje niza nezakonitih mjera koje su dovele do ove blokade", rekao je glasnogovornik ureda ruskog predsjednika Dmitrij Peskov. Zapadne zemlje "moraju povući ove nezakonite odluke koje priječe najam brodova i izvoz žitarica", dodao je Peskov, smjerajući na zapadne sankcije Moskvi.

Ukrajina, veliki izvoznik žitarica, napose kukuruza i pšenice, ne može proizvoditi zbog ruske agresije. Rusija, pak, drugi najveći proizvođač žitarica, ne može prodati svoju proizvodnju i umjetno gnojivo zbog zapadnih sankcija uvedenih financijskom i logističkom sektoru. U srijedu je visoki ruski diplomat Andrej Rudenko rekao da rješenje krize vidi u ukidanju sankcija Moskvi i u "deminiranju" luka na Crnome moru koje treba provesti Kijev. Moskva je, rekao je, spremna zatim osigurati "humanitarne koridore" kako bi brodovi mogli izvoziti.

Ukrajina je pak optužila Rusiju za ucjenjivanje međunarodne zajednice, nakon što je Rudenko govorio o mogućoj deblokadi ukrajinskih crnomorskih luka u zamjenu za ukidanje nekih sankcija. Ukrajinske crnomorske luke blokirane su otkako je Rusija poslala tisuće vojnika u Ukrajinu. "Nema boljeg primjera ucjene u međunarodnim odnosima", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u Davosu. Pozvao je i na uvođenje dodatnih sankcija Rusiji izjavivši da ustupci toj zemlji nikada nisu funkcionirali. "Nakon tri mjeseca rata moja je poruka jasna: ubijte ruski izvoz. Prestanite kupovati iz Rusije i dopuštati im zaradu koju investiraju u ratnu mašinu da bi ubijali i uništavali", kazao je Kuleba. H

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike