Novosti
SLUČAJ PERKOVIĆA I MUSTAČA

Ministar pravosuđa: Odbijamo pomilovanje zbog težine kaznenih djela
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak da je u izvješću Uredu predsjednika RH Milanovića, o prijedlogu za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, predložio da se ono odbije. "Što se tiče mišljenja ministra pravosuđa, u svim izvješćima koje sam dostavio bio je prijedlog da kada je riječ o najtežim kaznenim djelima i kada se radi o osobama koje se nalaze na odsluženju kazne zatvora - da se pomilovanje odbije", rekao je novinarima ministar Malenica. Izvijestio je da su Uredu predsjednika RH dostavili 11 izvješća, a u mandatu predsjednika Zorana Milanovića njih ukupno 285. Dodao je kako je to "neobvezujući prijedlog" ministra pravosuđa, a da predsjednik Republike ima izravnu ustavnu ovlast da sam odlučuje o pomilovanju.

Na pitanje koji su mu bili argumenti za odbijanjem prijedloga za Perkovića i Mustača, ministar pravosuđa Malenica je ponovio kako je riječ o jednom od najtežih kaznenih djela koje je bilo politički motivirano, jer su u njemu sudjelovali visoki dužnosnici bivšeg obavještajnog sustava, a što su i utvrdile činjenice hrvatskih i njemačkih sudova. Podsjetio je da je Milanović još u kampanji i početkom svojeg mandata kazao kako neće koristiti institut pomilovanja, te da je na njemu sada da donese odluku. "Što se tiče ove 274 molbe, izvješća koja su dostavljana od početka njegova mandata, on na njih, koliko znam, nije odgovorio, nije vezan vremenskim rokom", dodaje Malenica. Naglasio je da predsjednik RH mora i objasniti svoju odluku, ako ju donese.

O pitanju optužnica iz Srbije za navodne ratne zločine u vrijeme VRO Oluja, Malenica kaže da u ovome trenutku nije ništa pristiglo u Ministarstvo. "Istaknuo bih da smo u nekoliko navrata, od 2018., kada se formiralo Međudržavno povjerenstvo ministarstava pravosuđa Hrvatske i Srbije, upozoravali na neprihvatljivost Zakona o organizaciji nadležnosti tijela po pitanju ratnih zločina", kazao je Malenica.

Riječ je o određenoj kvazijurisdikciji, a ja sam u vrijeme svog mandata inicirao od ministrice pravosuđa Srbije da u tom međudržavnom povjerenstvu raspravimo brojna otvorena pitanja. U idućem razdoblju svakako ću inicirati da se sjedne u to povjerenstvo, da se sva pitanja riješe, a ostajemo pri tome da je ovaj zakon za nas neprihvatljiv", dodao je ministar Malenica.

Predsjednik stranke Reformisti Radimir Čačić izjavio je da je preporuka ministra pravosuđa da predsjednik RH odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača očekivana, dodavši da ne zna što bi predsjednik mogao odlučiti. "Moj stav je od početka bio da zadnji koji se o tome treba izjašnjavati u pokušaju da peru svoju prošlost su HDZ i SDP", rekao je Čačić novinarima. Dodaje da ne zna što može očekivati od predsjednika Milanovića, no, ističe, da je na njegovu mjestu, ozbiljno bi razmislio o tome. H/D.Pav.
STAV OPORBE
Nakon što je ministar pravosuđa predložio predsjedniku Republike da odbije pomilovanja Perkovića i Mustača, saborska oporba složila se s tim stajalištem, podsjećajući na stav šefa države iz kampanje da neće koristiti institut pomilovanja jer ga smatra reliktom monarhizma. “Što se tiče Perkovića i Mustača, ja spis nemam pred sobom, nisam mogao provjeriti koji su razlozi, ali ovako na prvu, iako to inače ne činim, nisam siguran da bih, da se nalazim na poziciji predsjednika, odobrio to pomilovanje”, poručio je šef SDP-a Peđa Grbin. Mostova Marija Selak Raspudić navodi da su oni od početka bili protiv pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača jer potencijalno sudjelovanje i doprinos Domovinskom ratu je jedno, a sudjelovanje u udbaškim likvidacijama nešto sasvim drugo, što treba biti adekvatno kažnjeno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike