Regija
GIMNAZIJALKE IZRADILE LEGO ROBOTSKU RUKU

Donijele zlato u Vukovar
Objavljeno 27. svibnja, 2022.
Katarina Jovakarić i Lara Šijanović osmislile su model Lego protetičke ruke
VUKOVAR



Učenice vukovarske Gimnazije i ove su se godine s izložbe inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata INOVA-MLADI vratile sa zlatnim odličjem.



Katarina Jovakarić i Lara Šijanović sudjelovale su s projektom Lego robotska ruka, a kako je pojasnila njihova mentorica Sanja Pavlović Šijanović, riječ je o modelu protetičke ruke izrađene isključivo od lego-kockica.

- Glavna je svrha projekta izraditi protetičku roku koja će precizno oponašati cijeli raspon pokreta normalne ljudske šake i ruke. Svi pokreti ruke i lakta, držanje zgloba, odmicanje i primicanje upravljano je s pomoću Lego pneumatskih cilindara. Jedan od ciljeva bio je maksimalno povećati brzinu i snagu, ali zadržati dosljedan omjer između njih za potrebe demonstracije. Projekt je osmišljen kao proteza iznad lakta, a donji dio poslužio je kao baza za pričvršćivanje i konačan izgled modela - rekla je, dodavši kako je težina koju može podići ograničena na oblik predmeta i orijentaciju zgloba i lakta, ali ne više od jednog kilograma.

Robotska ruka odličan je "multitasker", može obavljati širok spektar poslova, a da se ne ruši pod teretom zahtjeva. Neke od prednosti su relativno velika brzina rada, povećana učinkovitost, duže radno vrijeme i nezagađivanje okoliša. Primjenjiva je za obavljanje ponavljajućih radnji ili poslova koji se smatraju previše rutinskim, prljavim ili preopasnim za ljude.

Nastupom uz podršku mentora Davora Šijanovića i Sanje Pavlović Šijanović, znanjem i demonstracijom mlade su Vukovarke oduševile posjetitelje budući da su lego-kockice i bezgranične mogućnosti njihova slaganja oduvijek bile u području interesa djece različitih uzrasta, ali i odraslih.

- Brojna istraživanja govore kako se djevojke i žene u mnogo manjem broju opredjeljuju za STEM karijere. Iako žene čine 50 posto svjetske populacije, prema podacima UNESCO-ova Instituta za statistiku samo 28 posto znanstvenika ženskog je spola. Poticanje djece na određene aktivnosti ima velik utjecaj na daljnji razvoj njihovih vještina i interesa. Igranje kockama i sličnim kreativnim igračkama dobar je prediktor kasnijih specijalnih sposobnosti koje su važne za razumijevanje matematičkih i inženjerskih koncepata – naglasila je Pavlović Šijanović i poručila kako su Katarina i Lara odlučile prihvatiti izazov i pokazati da su djevojke baš kao i mladići sposobne i spremne na istraživanja i stvaranje kreacija u području STEM-a.

Svečanost dodjele medalja i priznanja održana je u Zagrebu, a djevojke su se s medaljom oko vrata kući vratile sretne i ponosne jer su robotiku kroz Lego robotsku ruku predstavile u obliku rješenja u službi održivog razvoja, spremne započeti novo istraživanje bezgraničnih mogućnosti lego-kockica, IoTa i mikrokontrolera.

Na izložbi su mladi pokazali kreativnu i inovativnu stranu budući da je prijavljen 291 izložak iz 41 škole.

Dragana Korpoš
Najčitanije iz rubrike