Osijek
USPJEŠNI ZNANSTVENICI SVEUČILIŠNOG ODJELA ZA FIZIKU

Osječki fizičari odmah iza “Ruđera”
Objavljeno 27. svibnja, 2022.
Nastavnici i studenti sveučilišnog Odjela za fiziku već se niz godina za svoja teorijska istraživanja koriste računalima visokih performansi pri Srcu (Sveučilišni računski centar, Sveučilište u Zagrebu).

Isabella je jedan od najsnažnijih računalnih sustava u Hrvatskoj i temeljni zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata i obrazovanja.

Istraživanja koja su proveli znanstvenici sveučilišnog Odjela za fiziku koristeći se Isabellom rezultirala su u posljednjih deset godina velikim brojem znanstvenih članaka. Nadalje, rezultati studenata koji su se uključili u znanstvenoistraživački proces postali su dijelom njihovih diplomskih radova, a mnogi od njih nastavili su svoj znanstveni put i nakon diplome u području naprednih materijala i naprednog računanja.

Svake godine znanstvenici Odjela u samom su vrhu po iskorištenosti resursa klastera Isabella. Na primjer, 2021. godine iskoristili su više od 14 posto resursa klastera, što ih je svrstalo na drugo mjesto, iza Instituta "Ruđer Bošković".

Srce je prepoznalo trud i napore svojih korisnika u povodu dvadesete obljetnice korištenja klastera Isabella. Proslavi su nazočili predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, znanstvenici i istraživači. Odjel za fiziku ponosan je na čak dva priznanja: priznanje ustanovi za najučestalije korištenje klastera u posljednjih deset godina uručeno je izv. prof. dr. sc. Igoru Lukačeviću, a priznanje za najzahtjevnije računanje uporabom klastera Isabella u 2021. godini pripalo je projektu "Funkcionalizacija nanotrakica grafena i heksagonalnog borovog nitrida" doc. dr. sc. Maje Varge Pajtler, voditeljice.V.T.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana