TvObzor
OD PONEDJELJKA NA HTV 2

Dokumentarna serija “Spašavanje čimpanzica”
Objavljeno 27. svibnja, 2022.

Od ponedjeljka, 30. svibnja Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 16:45 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije "Spašavanje čimpanzica".



Jenny i Jim Desmond roditelji su neobične i vrlo velike obitelji - dvadeset i devet siročića čimpanza. No njihov dom u Liberiji naglo postaje premali za tu neobuzdanu gomilicu. Desmondovi više ne znaju što bi, pa grade sklonište u šumi kako bi njihova nekonvencionalna obitelj mogla živjeti što prirodnije. No prije nego što se isele, ovi siročići moraju naučiti kako žive divlje čimpanze.

Dobro došli u školu za čimpanze, gdje su nastavnici Jim, Jenny, ekipa ovdašnjih skrbnika i stručnjak za čimpanze Ben Garrod. Među najistaknutijim učenicima je i Max, bezobrazni budući alfa-mužjak, koji lako gubi zanimanje za nastavu.

Ela je najmlađa i vrlo brzo uči. A Lucy je najpametnija, pa pomaže u nastavi. Serija opisuje i suradnju Desmondovih s agencijom za prirodu u Liberiji, kako bi spasili ugrožene čimpanze i poučili javnost tome da čimpanze nisu ni kućni ljubimci ni hrana. Budući da populacija čimpanza u divljini rapidno opada, ponestaje im vremena da promijene način na koji ljudi doživljavaju čimpanze. I to prije nego što zauvijek nestanu. Stručnjaci za divlje životinje Jenny i Jim Desmond poučavaju zajednicu mladih čimpanza vještinama koje će im trebati za život u divljini.

Kako se snađete kad se odjednom morate skrbiti za dvadeset jedno siroče čimpanze? Jimu i Jenny Desmond čimpanze zauzimaju cijelu kuću, pa i krevet.

D.M.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”