Osijek
INES MALDINI NA ČELU VERONIKINA RUPCA

Najveći problem današnjeg čovjeka je osamljenost
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Nova predsjednica Katoličke udruge za pomoć starijim i nemoćnim osobama "Veronikin rubac" je Ines Maldini. Dosadašnja čelnica i utemeljiteljica Veronikina rupca Marija Šešo obnašat će dužnost dopredsjednice. Izborna skupština udruge održana je u ponedjeljak u Franjevačkom samostanu sv. Križa u Osijeku, gdje se i nalazi sjedište Veronikina rupca.

U izvješću koje je podnijela dosadašnja predsjednica udruge Marija Šešo kaže se kako katolička udruga "Veronikin rubac" postoji u našem gradu već 15 godina. U ovom trenutku ima 66 članova, a brine se za 211 starijih i nemoćnih osoba. Prošle godine preminulo je 48 štićenika. U ukupnoj evidenciji udruge od osnutka do danas upisana su 382 korisnika. U 2021. godini Veronikin rubac darovao je 2785 volonterskih sati potrebitima, a to su starije i nemoćne osobe.

- Najveći problem današnjeg čovjeka je osamljenost. To je ono čemu će se morati pokloniti puno više pozornosti. Što se nas tiče, mi pokušavamo popuniti prazninu. Društvo se jako dobro organiziralo kada je riječ o skrbi za starije i nemoćne. Odlučujuće u skrbi za ovu populaciju je imovinski cenzus koji ponekad osobe koje za nekoliko kuna prelaze cenzus isključuje iz društvene skrbi o starijima. Tu se pojavljujemo mi kao katolička udruga želeći učiniti nešto za bližnje. Citirat će majku Tereziju: ‘Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari. Ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi.‘ Trenutačno imamo šezdesetak volontera, oni su sve stariji i polako prelaze iz volontera u korisnike Veronikina rupca. Našoj udruzi žurno treba pomlađivanje članstva. Korisnici usluga Veronikina rupca očekuju stalnu skrb, za što su mladi ljudi uglavnom slabo zainteresirani. Mi želimo pružiti zamjenu za obitelj koliko je to moguće. Pandemija korone dodatno je pogoršala odnose među ljudima. Definitivno je donijela otuđenost jednih od drugih - objasnila nam je Šešo.

Nova predsjednica Ines Maldini, kako je izvijestila udruga na svojim internetskim stranicama, zahvalila je za povjerenje i naglasila kako će "zajedništvo i stečevine Veronikina rupca, prepoznate u Osijeku kao ponos Hrvatske, i nadalje donositi živog Krista korisnicima, uzajamno se obogaćujući, a aktivnosti biti nastavljene, kao i projektno nastojanje za otvaranjem dnevnog boravka za starije i nemoćne u Osijeku".

Izbornoj skupštini nazočio je i mr. sc. Roman Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka. D. Celing
Najčitanije iz rubrike