Osijek
MEĐUNARODNI DAN NESTALE DJECE

Djeca bježe od kuće zbog ljubavi ili problema u školi
Objavljeno 25. svibnja, 2022.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece kod dječjeg igrališta na Gornjodravskoj obali predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i raseljene osobe iz Ukrajine koji se nalaze u Osijeku okupljanjem i puštanjem u zrak žutih i plavih balona simbolično su skrenuli pozornost na važnost pravovremenog reagiranja prilikom nestanka djece.



Šokantan je podatak kako je od početka ruske invazije na Ukrajinu u toj zemlji zabilježeno više od 2100 nestanaka, 234 smrtna slučaja i 2400 ozljeda djece.



- Puštanjem balona htjeli smo izraziti nadu da će nestala djeca što prije biti pronađena i sigurna - rekao je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, te pojasnio kakva je procedura prilikom nestanka djece.



- Za područje cijelog EU-a postoji univerzalni broj 116-000 koji je dostupan 24 sata dnevno, a na njemu dežuraju i stručni suradnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Sve pozive prosljeđujemo policiji koja kreće u potragu za djecom, a na nama je pružanje psihološke pomoći njihovim obiteljima, ali i djeci nakon što se vrate u obitelj ili ustanovu iz koje su otišla - pojasnio je Ramljak.



Među okupljenima u društvu svoje djevojčice bila je i gospođa Ljilja iz ukrajinskog grada Hersona, koja je pronašla utočište od ruske agresije ovdje u Osijeku.



- Danas je Međunarodni dan nestale djece, a kako je moj grad pretrpio ratne strahote te je okupiran, puno je nestale i ozlijeđene djece. O tome ne možemo šutjeti, jer bol je prevelika. Želimo da to čuje cijeli svijet i neka moli za našu djecu, da se što prije pronađu i spase. Također, želim vam zahvaliti što ste nas primili i što su naša djeca na sigurnom mjestu. Jako smo zahvalni i vama i Bogu što naša djeca mogu biti ovdje - rekla je okupljenim novinarima ova Ukrajinka.



Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a Sandra Veber istaknula je kako roditelji i skrbnici nestanak djece trebaju prijaviti što prije te iznijela podatke vezane za nestanke ukrajinske, ali i hrvatske djece.



- Što se prije jave, to su veći izgledi za pronalaženje djece. Kada je riječ o ukrajinskoj djeci, bilježimo podatak na razini EU-a da ih je nestalo 2100. Kada govorimo o nestancima u Republici Hrvatskoj, 2021. godine bilježimo 970 nestanaka maloljetnika, no tu bih navela kako je u pravilu riječ o maloljetnicima koji migriraju kroz Hrvatsku prema drugim zemljama. Riječ je o stranim državljanima, najčešće Afganistana, Turske, Kosova i drugih zemalja, a samo 4,1 posto nestale djece čine hrvatski državljani i oni se uglavnom pronađu. Trenutačno imamo devet evidentiranih nestanaka maloljetnika koji su naši državljani, a razlozi njihova nestanka najčešće su povezani s rizičnim ponašanjima kao što su bijeg od kuće zbog nesretne ljubavi, loših odnosa u obitelji i loše situacije u školi - rekla je Veber. I.Alilović
Nestanak spriječiti i surađivati s institucijama
Marijana Šego, savjetnica pravobraniteljice za djecu iz Područnog ureda Osijek, istaknula je kako je važno osvijestiti cjelokupnu javnost u pogledu nestanaka djece. “Današnji dan obilježavamo kako bismo osvijestili cjelokupnu javnost o problematici u kojoj se zateknu djeca kada odu iz svojih primarnih obitelji ili ustanova socijalne skrbi. Ta su djeca u vrlom velikom riziku od počinjenja kaznenih djela te sama mogu postati žrtve nasilja i drugih kaznenih djela, i zato je vrlo bitno da cjelokupna javnost zna kako je bilo kakva informacija o nestalom djetetu ili nakani da počini bijeg iz obitelji vrlo bitna kako bi se nestanak spriječilo, a ako do njega ipak dođe, da se u suradnji s drugim institucijama što prije pronađu”, rekla je.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike