Regija
ŠEST PLANINARA OSVOJILO “SLAVONSKI MOUNT EVEREST” ZA 9 DANA

Slavonski planinarski put
od 292 km s 35 kontrolnih
točaka prošli su za 96 sati
Objavljeno 26. svibnja, 2022.

Planinarska obilaznica je put koji vodi planinara kroz najzanimljivije predjele planina, gorja ili područja, povezujući različite prirodne i civilizacijske sadržaje, najčešće vrhove, prirodne ljepote, planinarske kuće, povijesna mjesta te kulturne i druge znamenitosti. Slavonski planinarski put (SPP) najstarija je obilaznica u Republici Hrvatskoj, koja obuhvaća 35 kontrolnih točaka u dužini od oko 290 kilometara, a prolazi slavonskim planinskim vrhuncima Papukom, Psunjom, Požeškom gorom, Dilj-gorom i Krndijom.



Upravo taj put prešli su planinari Ilija Filipović, Stjepan Mihaljević, Igor Nađ, Željko Slavić i Ivan Branimir Vrdoljak iz Hrvatskog planinarskog društva Cibalia Vinkovci, a pridružio im se i Darko Bušić iz HPD-a Bršljan-Jankovac Osijek.

- S ruksacima težine oko 20 kilograma, u kojima je sva oprema, šator, vreće za spavanje, hrana, piće… uz puno znoja, žuljeva, uživanja u ljepotama slavonskog gorja, divljači na slobodi, prehodali su "turno", što je u planinarskom žargonu višednevno hodanja po planinarskoj stazi, Slavonski planinarski put iz gušta i želje. Za ovaj pothvat trebalo nam je devet dana, a prešli smo točno 292,09 km u 96 sati, 40 minuta i 13 sekundi kretanja, uz prosječnu brzinu kretanja 3,02 km/h. Uspjeh je tim veći ako se zna da je tek tridesetak osoba prehodaloi turno SPP – pojašnjava predsjednik HPD-a Cibalia Vinkovci Igor Nađ. Dodaje kako mnogi imaju predrasude da je Slavonija ravna i da se tu nema gdje planinariti, ali SPP će razuvjeriti sve koji dođu. Kada otkriju ljepote krajolika kojom prolazi ova staza, shvatit će zašto Slavonci vole provoditi vrijeme u svojim gorama.

Igor Nađ podsjeća kako prve planinarske markacije u Slavoniji bilježimo 1922. godine na Kapovcu, na Krndiji, a ideja o Slavonskom planinarskom putu nastala je 1930. godine, kada je izdana dozvola za nesmetano markiranje puteva od vrha Papuka pokraj Ivačke glavice preko Prevoja, kosom na Jankovac, a otamo preko Češljakovačkog vrha na put za Orahovicu, od Slatinskog Drenovca na Jankovac. Nastavkom rada spojili bi se preko gora Krndije i Papuka.

No 1967. dogovoreno je proširenje trase te izrada nove transverzalne značke i Dnevnika. U svibnju 1968. godine potvrđena je trasa SPP-a s 20 KT, a 1. srpnja 2000. godine na Petrovom vrhu kod Daruvara otvoren je obnovljeni SPP. Trasa je imala oblik potkove i 18 točaka. Prva trojica planinara obišli su novu trasu SPP-a s 18 konstrolnih točaka u devet dana bez prekida, od 29. srpnja do 6. kolovoza 2000.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana