Novosti
DUŽNOSNICI RH NEZADOVOLJNI POTEZOM SUSJEDA

Potez Srbije korak natrag u odnosima s Hrvatskom
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
"Neprihvatljivo je što Srbija širi jurisdikciju na teritorij drugih država"

Srbijanski državni vrh poslao je dvije odvojene poruke u povodu reagiranja Hrvatske na optužnice za napad na izbjegličku kolonu tijekom Oluje, ocijenivši da "europska vrijednost nije štićenje ubojica djece i staraca, niti je to prijetnja onima koji traže pravdu". Predsjednik Aleksandar Vučić u izjavi novinarima u Davosu, a premijerka Ana Brnabić u priopćenju u Beogradu su, komentirajući službena stajališta Zagreba, istaknuli da Srbija ima pravo tražiti odgovornost za ubojstva srpskih civila tijekom akcije Oluja.



"Neinteligentno"


Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da je ovaj potez Srbije Hrvatskoj neprihvatljiv. On se, naime, u Davosu nakratko susreo s Vučićem i iskazao mu nezadovoljstvo zbog optužnice koja je u Srbiji podignuta protiv četiri visoka časnika HV-a zbog navodnih ratnih zločina. Sudjelovanje u Davosu na panelu o situaciji na jugoistoku Europe i zapadnog Balkana, kazao je Plenković, iskoristio je da bi upozorio na nužnost donošenja izbornog zakona u BiH i založio se da se veći broj aktera uključi u održavanje izbora. "Na margini tog sastanka imao sam kratak susret sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Iskazao sam mu nezadovoljstvo informacijom koju je on potvrdio - da postoji optužnica protiv hrvatskih pilota. Kao što radimo već godinama, upozorili smo na to da je zakon kojim Srbija širi svoju jurisdikciju na teritorij drugih država nama neprihvatljiv i da je takav potez za Hrvatsku signal koraka natrag u našim odnosima", kazao je Andrej Plenković novinarima.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak da će Srbiju koštati optužnica koju su podignuli protiv visokih časnika HV-a zbog navodnih ratnih zločina i prozvao političare te zemlje za "neinteligentno ponašanje", s kojim nikada neće uspjeti ući u Europsku uniju. Potpredsjednik hrvatske Vlade Tomo Medved rekao je istog dana novinarima da nijedno državno tijelo nije zaprimilo optužnicu srpskog tužiteljstva zbog navodnih ratnih zločina u Oluji protiv četiri hrvatska vojna pilota, te da će ih Hrvatska odbaciti ako ih dobije. Medved je istaknuo i da Srbija u sklopu pregovora za pristupanje EU-u mora uskladiti svoj pravosudni sustav s pravnom stečevinom EU-a, uključujući i uklanjanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji i procesuiranje počinitelja "najtežih ratnih zločina".

Korektan odnos


Brnabić je uzvratila ocjenom da je "dugih 27 godina prošlo, a da nitko nije našao za shodno da reagira, sudi organizatorima i počiniteljima, zločincima koji su ubijali djecu u izbjegličkoj koloni, na teritoriju druge države". "Kad je Srbija to konačno učinila, 27 godina kasnije, čujemo prijetnje - bit će nam blokiran europski put, da se opametimo ili nikada nećemo ući u EU", istaknula je Brnabić u priopćenju.

Predsjednik Milanović ponovno je u srijedu poručio Srbiji da pazi što radi i da on samo traži "korektan odnos" između zemalja, istaknuvši da je i Hrvatska mogla podići optužnicu protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ali je politička odluka bila da se prijeđe preko nekih stvari. "Pogledajte kako prolaze Šveđani koji žele u NATO. Možda su s razlogom bili bezobrazni i drski prema Turskoj posljednjih 30 godina, ali sad traže milost. Prema tome, pazi kak‘ se razgovaraš i što radiš jer kako kaže naš narod ‘what goes around comes around‘", poručio je Srbiji hrvatski predsjednik.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika