Kultura
PROLJETNA KONFERENCIJA KINO-MREŽE

Fabric Fabijanac nova predsjednica
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Neovisni kinoprikazivači objedinjeni u Kino-mreži, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) i Zajednicom udruga Centra nezavisne kulture (Kino Zona Zadar), od 23. do 25. svibnja održali su redovitu i izbornu Proljetnu konferenciju u Zadru.

Na Konferenciji je izabran novi Upravni odbor Kino-mreže, koja trenutačno ima 43 člana iz cijele Hrvatske. Novoimenovana predsjednica je Slatinčanka Danijela Fabric Fabijanac, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Slatini, dopredsjednica je i dalje ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda, a članovi su Odbora ravnatelj Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar Denis Hladiš, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek i ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Novska Miroslav Perošević.

Na početku Konferencije Kino-mreže predsjednik Centra nezavisne kulture i voditelj Kino Zone kao domaćina susreta Andrej Fric podsjetio je na osnivanje Mreže 2014. godine, a dosadašnji predsjednik Upravnog odbora Mreže Denis Hladiš govorio je o filmskom opismenjavanju mladih kao budućoj filmskoj publici. "Blockbusteri su nešto što ne možemo zaobići, ali treba pružiti svima i drugi oblik filmske kulture – nezavisni, hrvatski i europski film", rekao je Hladiš.

U veselom i zanimljivom ozračju panel-rasprave o povećavanju gledanosti i posjećenosti kinoprograma filmskim opismenjavanjem sudjelovale su redateljica filma Dnevnik Diane Budisavljević Dana Budisavljević i redateljica filma Moj dida je pao s Marsa Marina Andree Škop, a o svojim iskustvima o hrvatskom filmu za djecu uz dodatne sadržaje govorili su voditelji kina, redatelji i producenti.

Fokus cijele ovogodišnje Proljetne konferencije bio je na filmskoj pismenosti, jer sudionici smatraju da je ona iznimno važna za sva nezavisna kina, a program je, između ostaloga, obuhvatio i radionicu analize filma, promociju domaćeg filma u našim kinima te predavanje o aktualnoj temi “Uvođenje eura”.

P.Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike