Mozaik
ANIMAFEST U ZAGREBU

Za 50. rođendan bogat
program i niz svjetskih premijera
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Za Veliko natjecanje izabrano je 47 filmova iz 29 zemalja među više od 900 prijava
Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb pripremio je za slavljeničko izdanje uz 50. rođendan, koje će se održati od 6. do 11. lipnja, bogat program s jakom konkurencijom i nizom svjetskih premijera. Animafest je jedan od četiri najvažnija svjetska festivala animacije, mnogima i najomiljeniji zbog našeg gostoprimstva i odnosa prema autorima, rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala, na konferenciji za novinare. Najavio je da ove godine dolazi više od 350 stranih gostiju, što je možda i rekordan broj dosad, ali sigurno znak koliko stranim autorima znači zagrebački festival. Opsežan retrospektivni program posvećen je Zagrebačkoj školi crtanog filma, a čiji je uspjeh i doveo do svojevrsne nagrade - osnutka Animafesta prije 50 godina. Drugi dio tematskog programa donosi 20 filmova koje je nagradila publika.

Za Veliko natjecanje izabrano je 47 filmova iz 29 zemalja među više od 900 prijava. Među njima su već poznati Animafestovi autori poput Špele Čadež, Yumi Joung, Phila Mulloya, Yoriko Mizushiri, Emme Calder, a tu je i za Oscara nominirana "Bestia" Huga Covarrubiasa. Od hrvatskih autora u tom natjecanju su Darko Masnec, Branko Farac i Laura Martinović. Dugometražno natjecanje donosi radove za Oscara nominiranih Michaele Pavlátove i Mamorua Hosode, tu je i Koji Yamamura, a izdvaja se i animirani dokumentarac, poljski "1970". Natjecanje hrvatskog filma ima 18 filmova, u studentskoj konkurenciji su iz Hrvatske Morana Marija Vulić i Sunčana Brkulj, obje s ALU-a, natjecanje VR animacije donosi osam radova iz cijelog svijeta, a tu je i tradicionalno bogat program za najmlađe posjetitelje i njihove obitelji.

50. godišnjica obilježit će se kapitalnom dvojezičnom monografijom "Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb", izložbom u MSU i dokumentarcem Tihe K. Gudac "Grad animacije", koji će se prikazati nakon svečanosti 5. lipnja u MSU, uz izravan prijenos a HRT-u. H
Najčitanije iz rubrike