Dome slatki dome
SAVJET VRIJEME JE CVJETANJA BOŽURA

Uz pravilnu njegu u vazi traju tjednima
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Najljepši je kao samostalna biljka i ne voli blizinu drugih biljaka, preferira sunčana mjesta, ali ipak zaštićena od jakog sunca

Grmoliki božur je grm koji tijekom svibnja stvara krupne cvjetove bijele, žute, roza, crvene ili ljubičaste boje i jedna je od najljepših i najomiljenijih cvjetnica koja može izrasti do jednog metra visine i dugi niz godina uljepšavati vrt. U rano proljeće pojavljuju se tamnocrveni izbojci, a listovi ostaju zeleni i poslije cvjetanja, sve do jeseni.Drvenasti božur raste kao grm koji krase egzotični cvjetovi u obliku kugle ili pehara, a mogu dostići veličinu i do 25 cm. Cvjetovi mogu biti jednostavni, dvostruki ili poludvostruki. Božur je trajnica za čiji sadnju zemlju valja pripremiti. Sadi se u jame koje su duboke do 60 cm, a korijen se prekriva s nekoliko centimetara zemlje. Najpovoljnije vrijeme za sadnju je od sredine rujna do listopada. Sadnice u posudama mogu se saditi tijekom cijele godine. Na dnu sadne jame treba staviti drenažni sloj, debljine 20 cm, a zatim sloj kvalitetne humusne zemlje i zrelo gnojivo, pa ponovo sloj kvalitetne zemlje. Vodite računa da korijen ne dođe u dodir s gnojivom. Za drvenaste božure karakteristično je da od sadnje do cvjetanja prođe nekoliko godina. Tijekom vegetacijskog razdoblja božur se umjereno zalijeva. Vlaga je za biljku najvažnija u vrijeme rasta do cvjetanja i tijekom srpnja. Božur potječe iz Kine, ali raste samoniklo i u ostalim dijelovima Azije, u Europi i Sjevernoj Americi. Božuri su otporni na niske temperature i u našim klimatskim uvjetima vrlo dobro prezimljavaju. Dobro uspijeva u hranjivoj ilovastoj zemlji slabo kisele reakcije i umjerene vlage. Božuri se razmnožavaju dijeljenjem korijena, presađivanjem mladih biljaka u dobro pripremljenu zemlju. Sadnja se obavlja u jesen prije stvaranja novog, mladog korijenja na dubinu na kojoj će mladi pupovi biti pokriveni tankim slojem zemlje. Biljku se može razmnožiti i reznicom koja se uzima nakon što ocvate, ali je također potrebno dvije godine da dobije prve cvjetove. Ako se sadi iz sjemena, onda je potrebno i do nekoliko godina da božur dobije prve cvjetove. Dobro podnosi gradska onečišćenja, pa se često može vidjeti i u parkovima.

Jasminka Knežević
Blago orezivanje
Mlade božure treba blago orezati da bi dobili lijepu i pravilnu formu. Drvenastim božurima orezuju se samo one grane koje grm čine pregustim ili nepravilnim. Orezivanje se obavlja kasno zimi i u rano proljeće, dok je biljka još u stanju mirovanja, krajem ljeta ili u ranu jesen. Božuri su trajnice koje rastu u prirodi u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Na istom mjestu mogu ostati duži niz godina. U nas se najčešće uzgajaju u formi grma koji dostiže visinu od 80 do 100 cm. Boja cvjetova može biti bijela, crvena, žuta, ljubičasta, roza, boja pudera.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna