Regija
BUDI SE JEDINO BARANJSKO MJESTO NA DUNAVU

Na Zelenom otoku najviše je novih smještajnih kapaciteta
Objavljeno 25. svibnja, 2022.
Izgledno je ponovno otvaranje poznate zelenootočke čarde s pogledom na Dunav
BATINA - Nema sumnje da je Baranja već nekoliko godina rado birano turističko odredište.

Brojne nagrade, povratak gostiju kojih je sve više i više, ekspanzija novih smještajnih kapaciteta, niz iznimno posjećenih manifestacija… samo su neki od dokaza da je tome stvarno tako. No već dugo se provlači priča kako Baranja ne iskorištava resurs zvan Dunav, moćnu rijeku koja povezuje nekoliko europskih metropola i za koju su vezane brojne turističko-zabavno-kulturno-edukativno-gastronomske priče. Jedino baranjsko mjesto smješteno uz dunavsku obalu je Batina. Ima to naselje svojih priča, ali od prošlosti se ne živi. Doduše, djelomično da, ali priče moraju biti bolje iskorištene kako bi zainteresirale potencijalne posjetitelje. Ipak, na horizontu se možda nazire nešto svjetlija budućnost. Bar ona vezana uz Batinu i Općinu Draž.

- Nakon višegodišnjeg ‘‘posta‘‘, proteklog je vikenda ponovno počeo raditi kafić u općinskom vlasništvu na spomeničkom kompleksu Batinske bitke, izuzetnoj lokaciji s koje puca dojmljiv pogled. Na natječaj su stigle tri ponude, a odabrana je ona najpovoljnija - kaže Šandor Šipoš, zamjenik draškog općinskog načelnika, inače stanovnik Batine, naglašavajući kako će tamošnja ponuda biti znatno šira od trenutačne. Nadalje, ističe kako bi, čim se steknu uvjeti, trebao biti raspisan natječaj za najam ili prodaju nadaleko poznate čarde na Zelenom otoku koja je, nakon Domovinskog rata i povratka u Baranju, radila samo nekoliko godina. Važno je istaknuti da je zelenootočka čarda bila jedini baranjski ugostitelji objekt s kojeg se pružao pogled na Dunav. A to bi mogao ponovno postati.


- Objekt je u vlasništvu Općine Draž. Neko je vrijeme bio u najmu, ali je najmoprimac završio u stečaju. Imenovan je stečajni upravitelj, no na sudske pozive i odluke odgovara isključivo najmoprimac. Tako se, primjerice, proteklog tjedna žalio na način na koji mu je poslana odluka o ovrsi, pa je sve, nažalost, odgođeno - kaže Šipoš te nastavlja kako, kada sudski proces bude riješen, postoje dvije opcije za budućnost čarde. Jedna od mogućnosti je prodaja cijelog ugostiteljskog objekta potencijalnom investitoru, a druga raspisivanje natječaja za novi najam. O tome će odlučiti Općinsko vijeće. Nema sumnje kako bi ponovni rad toga objekta u znatnoj mjeri pridonio turističkoj ponudi općine Draž, Baranje i cijele Osječko-baranjske županije.

A da je razvoj turizma, uz poljoprivredu, smjernica te najistočnije baranjske općine dokazuje i sve veći broj smještajnih kapaciteta, posebice na Zelenom otoku.

- U ovom trenutku u Batini je više od 30 ležaja, uz nagovijest novih. Većina ih je na Zelenom otoku, a radi se i na brdu iznad Batine. Sukladno resursima, može ih biti još više, ali svojevrsna kočnica je nedostatak mladih ljudi spremnih za bavljenje turizmom - naglašava Šipoš.

Ivica Getto
Ulaganja u turizam
Koliko je turizam važan za razvoj općine ističe općinski načelnik Stipan Šašlin. Govoreći o batinskom Zelenom otoku, kaže kako je u Nacionalni plan oporavka ušla investicija Hrvatskih voda čiji je cilj presijecanje benta kod Zelenoog otoka i izgradnja prilaznog mosta. Osim toga, dodaje, zelenootočki dunavac (Pašnjak) bit će izmuljen i povezan s Dunavom, a cijeli prostor oko tamošnjeg ugostiteljskog objekta trebao bi biti povišen za bar jedan metar kako ne bi bio poplavljen. U tijeku su radovi na izgradnji plaže na ‘’Prvom viru’’ na Puškašu, a odobren je projekt izgradnje vidikovca na uzvisini Trojnaš kod Draža. Za njega je odobreno nešto manje od dva milijuna kuna, od čega približno sedamsto tisuća kuna za drvenu konstrukciju samog vidikovca, a ostatak za pristupne ceste.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike