Kultura
NAKON PREKINUTOG 5. FILMSKOG FESTIVALA GLUMCA

Dodijeljena dva Vinkovačka Oriona
Objavljeno 25. svibnja, 2022.
Nakon što je 5. Filmski festival glumca, u studenome 2021., prekinut zbog epidemioloških razloga, službeno je završio online. Ocjenjivački sud 5. Filmskog festivala glumca, koji je odredilo Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, strukovni voditelj festivala, i koji su činili glumica Sanja Vejnović i Marica Vidušić te redatelj Gorana Ribarića, dodijelio je četiri nagrade. U Vinkovcima su uručene dvije nagrade: Zlatni Orion za najbolju žensku ulogu glumici Anji Šovagović Despot za ulogu Violete u filmu "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste i Zlatni Orion za najbolju mušku ulogu glumcu Radi Šerbedžiji za ulogu Petra Hektorovića u filmu "Ribanje i ribarsko prigovaranje" redatelja Milana Trenca. Nagrade je uručila filmska i kazališna redateljica Biljana Čakić.

Nagrade nose naziv Vinkovački Orion prema posudi Orion pronađenoj u vučedolskom sloju u Vnkovcima za gradnje hotela Slavonija uz Bosut, datiranoj u 2600. godinu prije Krista. Urezani ukras na posudi prikazuje najpotpuniji europski (indoeuropski) kalendar zasnovan na astralnom simbolizmu s relevantnim zviježđima za sva četiri godišnja doba. Vinkovački Orioni dodjeljuju se najboljim filmskim glumcima na festivalu. Rad su kipara Vladimira Voćanca, prema ideji Davora Schunka, autora svih vizuala na Filmskom festivalu glumca. Filmski festival glumca promiče umjetničke vrijednosti glumačkih kreacija u hrvatskom suvremenom igranom filmu, a organizira ga UO "Asser Savus" u partnerstvu s utemeljiteljima manifestacije, Hrvatskim društvom filmskih djelatnika i Gradom Vinkovcima.

U nedjelju, 7. studenoga, u vinkovačkom GK-u "Joza Ivakić" projekcijom filma "Murina" debitantice Antonete Alamat Kusijanović, redateljice i koscenaristice, počeo je 5. Filmski festival glumca. U parku ispred kazališta bila je otvorena izložba Ne zaboravi Hollywood, u kojoj su posjetitelji i slučajni prolaznici mogli uživati cijelo vrijeme festivala. Riječ je o radovima o filmskim likovima i eksponatima koje su izradili vrijedni studenti Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, Odsjeka za kreativne tehnologije, pod vodstvom prof. ArtD. Rije Trdin. Filmska večer drugog dana 5. Filmskog festivala glumca počela je dokumentarcem "Prvi do srca: Ivo Gregurević", za koji režiju i scenarij potpisuje Branko Schmidt. Biografski je to dokumentarni film nastao u produkciji HRT-a, a govori o životu i radu legendarnog Ive Gregurovića, glumačkog velikana rodom iz Orašja.

Prikazan je još jedan Schmidtov film, naslova "A bili smo vam dobri", kojem su scenaristi Sandra Antolić i Ognjen Sviličić i kojim dominira snažna priča o osamljenosti ratnih veterana. M.Flego
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike