Svijet
TRI MJESECA KAO DEVET GODINA

Rusija u Ukrajini već sad ima žrtava kao u Afganistanu
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Obavještajci ističu kako će možda rasti nezadovoljstvo ruske javnosti ratom i spremnost da se ono izrazi

Rusija je u prva tri mjeseca rata u Ukrajini vjerojatno pretrpjela slične gubitke kao Sovjetski Savez tijekom svog devet godina dugog rata u Afganistanu, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom obavještajnom izvješću u ponedjeljak.



"Velik broj poginulih vojnika viđen u ofenzivi u Donbasu moguće je objasniti kombinacijom loše taktike, ograničene zračne potpore, manjka fleksibilnosti i zapovjednog pristupa koji pojačava neuspjeh", kaže se u izvješću. Ministarstvo obrane predviđa da će te žrtve, čiji se broj nastavlja povećavati, postati očitije ruskoj javnosti te da će "možda rasti nezadovoljstvo javnosti ratom i spremnost da se ono izrazi".

Sovjetski Savez izgubio je bar 15.000 vojnika u Afganistanu, gdje je pokušao održati komunističku vladu. Rat je dospio u krvavu pat-poziciju i smatra se da je jedan od faktora koji je pridonio raspadu Sovjetskog Saveza.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je pak u nedjelju da Ukrajina dnevno gubi između pedeset i sto života na istoku zemlje. Nije dalje objašnjavao, ali njegovi su komentari, čini se, referenca na vojne gubitke i znak koliko se žestoke borbe vode na istoku zemlje. Ruske snage pojačale su napore da zauzmu gradove u istočnoj regiji Donbasu, s posebnim fokusom na grad Severodoneck. Glavni stožer ukrajinskih snaga objavio je u ponedjeljak u najnovijem izvješću da je "neprijatelj" intenzivirao uporabu zrakoplova kako bi uništio ukrajinsku glavnu infrastrukturu u području aktivnih borbenih operacija. Regionalni guverner Serhij Hajdaj rekao je da Moskva povlači snage iz regije Harkiva, trupe koje su bile uključene u opsadu Mariupolja, proruske separatističke milicije i čak svježe mobilizirane trupe iz Sibira - i koncentrira ih u regiji Donecka i Luhanska. Ukrajinska povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da bi grad Severodoneck mogao doživjeti sudbinu sličnu onoj Mariupolja. Severodoneck se nalazi u regiji Luhansk i ima oko 100.000 stanovnika.

Predsjednik Zelenskij zatražio je na Svjetskom gospodaraskom forumu u ponedjeljak u Davosu još oružja i jače sankcije protiv Moskve. "Sankcije bi trebale biti maksimalne kako bi Rusija i svaki drugi potencijalni agresor koji želi voditi brutalni rat protiv svog susjeda odmah jasno znao posljedice svog djelovanja", rekao je Zelenskij. Također je zatražio potpunu obustavu trgovine s Rusijom, uključujući embargo na rusku naftu, i pozvao na mjere protiv svih ruskih banaka, bez iznimke, te povlačenje svih stranih tvrtki s ruskog tržišta. Sjedinjene Države i Velika Britanija više ne uvoze rusku naftu, no Europska unija nije odgovorila na isti način jer su neke njezine članice uvelike ovisne o ruskoj nafti i plinu.

Zelenskij je uza sve rečeno zatražio još oružja jer, kako tvrdi, do sada dopremljeno oružje nije dovoljno. Dodao je da žali što potpora međunarodne zajednice još uvijek nije dovoljno brza.

Ruska invazija na Ukrajinu, rat i rizici koje on znači za svjetsku ekonomiju u središtu su Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, koji se održava od ponedjeljka do četvrtka.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako je zabrinut “što Zapad pokušava raskomadati” Ukrajinu i optužio Poljsku da nastoji zauzeti zapadni dio te zemlje. Lukašenko nije iznio dokaze za svoje tvrdnje.

Dijana Pavlović
RUSKOM VOJNIKU DOŽIVOTNA KAZNA
Ukrajinski sud osudio je ruskog vojnika na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva nenaoružanog civila, što je prvo suđenje za ratne zločine od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. veljače. Vadim Šišimarin, 21-godišnji zapovjednik tenka, izjasnio se krivim i priznao da je ubio 62-godišnjeg Oleksandra Šelipova u sjeveroistočnom ukrajinskom selu Čupahivka 28. veljače, nakon što mu je naređeno da ga ustrijeli. Sudac Serhij Agafonov je rekao da je Šišimarin, izvršavajući “kriminalnu zapovijed” vojnika višeg čina, ispalio nekoliko hitaca iz automatskog oružja u žrtvinu glavu. Suđenje ima golemo simbolično značenje za Ukrajinu, koja je optužila Rusiju za zvjerstva i brutalnost prema civilima tijekom invazije i rekla da je identificirala više od 10.000 mogućih ratnih zločina. Rusija poriče namjerno gađanje civila i sudjelovanje u ratnim zločinima.

Najčitanije iz rubrike