Novosti
SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Tedros: Svijet i dalje nije pripremljen za pandemiju
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je da ona mora biti "u središtu" globalnog zdravstvenog sustava, ali su joj potrebne i reforme.



Skupština Svjetske zdravstvene organizacije, koja se održava od 22. do 28. svibnja, smatra se jednom od najvažnijih u 75-godišnjoj povijesti UN-ove agencije za zdravlje jer treba definirati svoju buduću ulogu u politici globalnog zdravlja i dobiti odobrenje za financijski preustroj. "Trebamo snažniji WHO, koji je održivije financiran i koji je u središtu globalne zdravstvene sigurnosne arhitekture", rekao je glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus. No dodao je da je "bilo puno poziva da se WHO promijeni. I nema sumnje da je promjena potrebna."



WHO se našao pod povećalom jer ga je nezavisno povjerenstvo opisalo kao nemoćnu organizaciju u pandemiji COVID-19, s ograničenim sposobnosti da istraži žarišta i koordinira mjere suzbijanja pandemije. Međutim, 194 države članice nisu jedinstvene kada je riječ o tome treba li toj organizaciji dodijeliti veće ovlasti s obzirom na iskustvo pandemije u kojoj se, prema ocjeni nekih članica, nije dobro snašla. "Neke države članice kažu da je WHO učinio što je mogao tijekom pandemije te žele ojačati njegov autoritet, a druge su vrlo razočarane WHO-om i podijeljene u stajalištu treba li agenciji dodijeliti više ovlasti", rekao je Adam Kamradt-Scott, profesor globalnog zdravlja u Školi za transnacionalno upravljanje.



Tedros je rekao da COVID ni izdaleka nije gotov i da svijet nije spreman za novu pandemiju, pri čemu je ponovio podatke iz prošlotjednog izvješća. "Jasno je da je svijet bio i još uvijek je nepripremljen za pandemiju", rekao je.



Zbog pritiska Kine propao je pokušaj Tajvana da sudjeluje na skupštini. Tajvan je isključen iz većine svjetskih organizacija zbog prigovora Kine, koja tvrdi da se ne može smatrati nezavisnom zemljom jer je ta otočna država samo jedna od kineskih pokrajina. H