Crna kronika
NAKON VELIKOG POŽARA U JOSIPOVCU KOD ŽELJEZNIČKE POSTAJE

Požar starih pružnih pragova ugrozio je zdravlje stanovnika
Objavljeno 22. svibnja, 2022.

U subotu oko 15 sati zapalilo se nekoliko stotina starih pružnih pragova nedaleko od željezničke postaje u Josipovcu, a zbog opasnog je dima stanovnike Josipovca, Višnjevca i osječke Retfale Županijski centar 112 pozvao da zatvore vrata i prozore. Dok su se stanovnici nekako i mogli zaštititi, vatrogasci su se ostali hrabro boriti s vatrenom stihijom. Opasnost za građane prošla je tek nakon 19 sati, kada je Centar 112 javio da se prozori i vrata mogu otvoriti, no pragovi su tinjali cijelu noć. Osječki profesionalni vatrogasci dojavu da pružni pragovi, tzv. šliperi, na željezničkoj postaji gore dobili su u 15.16.



- S dolaskom na mjesto intervencije utvrdili smo da se radi o većem požaru, tako da su odmah pozvana dobrovoljna vatrogasna društva Retfala i Gornji grad. S obzirom na to da je na tu intervenciju izišla cijela smjena Javne vatrogasne postrojbe, Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji grad stavljeno je u pripravnost za eventualne druge intervencije na području Osijeka. U intervenciji su sudjelovala 24 vatrogasca, koja su izišla na teren s osam vozila. U požaru je djelomično oštećen kolosijek u duljini od oko 40 metara i telekomunikacijska infrastruktura u vlasništvu Hrvatskih željeznica. Tijekom noći sa subote na nedjelju vatrogasci su i dalje dežurali na mjestu događaja, a požar se tijekom noći u više navrata ponavljao, tako da je u nedjelju ujutro od Hrvatskih željeznica zatraženo da pošalju radne strojeve kako bi se s pomoću njih vrlo teški "šliperi" mogli pomaknuti i presložiti da bi se obavilo dogašivanje i požar potpuno ugasio - doznajemo od Gorana Ivkovića, zamjenika zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

 


Tijekom vatrogasne intervencije, negdje do 18.20 u subotu, bio je obustavljen željeznički promet, zbog moguće opasnosti od tvari nastalih gorenjem starih pružnih pragova. S obzirom na veliku količinu dima koja se zbog nepovoljnog smjera širila prema Kolodvorskoj ulici, gdje je bilo i mještana koji su gledali požar, vatrogasci su preko Centra 112 upozorili građane da se sklone dok se požar ne obuzda.

Tek nakon što se požar ugasi, policija će moći utvrditi koji je uzrok njegova izbijanja, a Hrvatske željeznice moći će sanirati oštećenja na kolosijeku i infrastrukturi. Dok su se vatrogasci borili s vatrenom stihijom, tenzije su mještana bile povišene, ne prema tim ljudima koji su im priskočili u pomoć, nego prema onima koji ih godinama ne slušaju da se pragovi uklone. Josipovčani i njihovi vijećnici odavno upozoravaju Hrvatske željeznice i Grad Osijek da se pragovi uklone jer se smatraju opasnim otpadom. Naime, pretpostavlja se da su se pragovi prije impregnirali kancerogenim tvarima, a i sama pruga navodno se tretira herbicidima. Jakov Mihaljević, predsjednik Mjesnog odbora Josipovac, bio je na mjestu požara i u subotu i u nedjelju.

- Vijeće Mjesnog odbora godinama je upozoravalo i slalo dopise nadležnima da se opasni pragovi uklone. Na to je više puta upozoravao i naš vijećnik u Gradskom vijeću. Ponovo ćemo se obratiti Gradu, ali i Hrvatskim željeznicama, da se ostatak pragova što prije ukloni. Mještani Josipovca su revoltirani i ogorčeni jer je ovo dugogodišnji problem, nisu tu pragovi od jučer. Pokraj željezničke postaje u Josipovcu duže su od 15 godina, bilo ih je sigurno više od 10.000, dio ih je uklonjen, no dio je ostao. Nadam se da će se to sada napokon riješiti - kaže predsjednik Mjesnog odbora Josipovac. S.Lacić

IZGORJELI VINOGRAD, OTPAD, SLAMA...
Četiri požara na otvorenom prostoru izbila su i u Požeško-slavonskoj županiji u petak i subotu. Na livadi u mjestu Milanlug, zbog kemijske reakcije došlo je do samozapaljenja rolobala slame 52-godišnjakinje. U blizini Frankopanske ulice u Požegi na neutvrđeni je način došlo do požara na divljem deponiju, na kojem je izgorio razni otpad. U požeškoj Ulici Stjepana Radića zbog kvara na električnim instalacijama došlo je do požara na Opelu kojim je upravljala 39-godišnjakinja. Također, u Vetovu je 60-godišnjak u vinogradu spaljivao suhu travu i nisko raslinje, a požar se proširio na cijeli vinograd, veličine jednog hektara. Protiv 60-godišnjaka slijedi prekršajni nalog.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike