Zdravlje
POMOĆ NAJUGROŽENIJIM KRONIČNIM BOLESNICIMA

Jedna doza cjepiva štiti od pneumokokne upale pluća
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Upala pluća najčešća je klinička manifestacija pneumokokne bolesti u odraslih

Protiv pneumokokne bolesti u Hrvatskoj bi trebalo procijepiti gotovo milijun osoba koje su u riziku. Pneumokokna bolest teška je bolest u odraslih osoba koja može imati značajan utjecaj na pogoršanje kronične bolesti, a posebno su ugrožene osobe s dijabetesom, astmom, KOPB-om i kardiovaskularnim bolestima.Povećani rizik


Odrasle osobe koje prežive pneumokoknu upalu pluća imaju i dalje povećan rizik za smrtni ishod kroz pet godina ili više, a dio pacijenata nakon preboljele upale pluća ne uspije se više vratiti u prijašnje stanje i može imati smanjenu kvalitetu života, istaknuto je na Panelu o pneumokoknoj bolesti. Iako su izložene posebnom riziku, procijepljenost pneumokoknim cjepivom u Hrvatskoj je samo 5 % kod te populacije, rekao je prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

- Procjenjuje se da je 39 % odraslih (295.867) iznad 65 godina bar s jednom kroničnom bolešću koja ih dovodi u povećani rizik za nastanak pneumokokne bolesti. Uz to, u populaciji od 18 do 64 godine 19 % (518.396) također je bar s jednom kroničnom bolešću - istaknuo je prim. dr. Venus.

Upala pluća najčešća je klinička manifestacija pneumokokne bolesti u odraslih. Uzročnik bolesti pneumokok prenosi se s čovjeka na čovjeka dodirom i kapljičnim putem, pri čemu prvo dolazi do infekcije sluznica gornjeg dijela dišnog sustava, odakle se mogu proširiti u druge organe prouzročavajući blaže upale poput upale uha, sinusa i bronhitisa ili pak teške upale pluća, meningitis i bakterijsku sepsu. Kod osoba koje boluju od astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), kardiovaskularne bolesti ili dijabetesa izazivaju znatno pogoršanje bolesti.

Voditeljica Odjela intenzivne i postintenzivne skrbi Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Gordana Pavliša, upozorila je da pneumokok može prouzročiti: upalu pluća, meningitis i febrilnu bakterijemiju (sepsu), dok su upala srednjeg uha (otitis media), bronhitis i upala sinusa (sinusitis) obično blaže manifestacije te bolesti:

- Smrtnost povezana s pneumokoknom upalom pluća u svijetu iznosi gotovo 1,2 milijuna smrtnih slučajeva na godinu, a dobar dio pacijenata nakon preboljele upale pluća ne uspije se više vratiti u prijašnje stanje i može imati smanjenu kvalitetu života nekoliko mjeseci ili godina - rekla je Pavliša.

Odrasle osobe koje prežive pneumokoknu upalu pluća imaju i dalje povećan rizik za smrtni ishod kroz pet godina ili više, a dio pacijenata nakon preboljele upale pluća ne uspije se više vratiti u prijašnje stanje i može imati smanjenu kvalitetu života. Iako su izložene posebnom riziku, procijepljenost pneumokoknim cjepivom u Hrvatskoj je samo 5 % kod te populacije. Rizik od invazivne pneumokokne bolesti povećava se s dobi i kroničnim bolestima čak od tri do sedam puta, rekao je predsjednik Hrvatskog društvo za dijabetes i bolesti metabolizma, prof. dr. sc. Dario Rahelić.

Jednom u životu


Pneumokokno cijepljenje osoba pod povećanim rizikom definirano je tzv. Programom 2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a posebnom riziku izložene su i osobe koje boluju od kroničnih bolesti poput dijabetesa, kronične pulmološke bolesti (astma, KOPB), kronične bolesti drugih organskih sustava (bubrezi, jetra, kardiovaskularni sustav sustav), bolesnika s nasljednim ili naknadno stečenim imunodeficijencijama.

- Cijepljenje protiv pneumokoka preporučeno je i besplatno za kronične bolesnike, dostupno je tijekom cijele godine, a cijepi se jednom u životu. Cijepljenje provode ordinacije primarne zdravstvene zaštite i epidemiološki timovi u zavodima za javno zdravstvo. Cijepljenje protiv pneumokoka nije sezonsko kao za gripu, već se može provoditi bilo kada u godini. Cijepljenje protiv pneumokoka može se provesti istovremeno s drugim cjepivima (npr. cjepivo protiv gripe ili COVID-19) - svako u drugu ruku - istaknuo je dr. Dragan Soldo, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih liječnika.

Zajedno uz potporu županijskih zavoda za javno zdravstvo te aktivnim pozivanjem na cijepljenje osoba pod povećanim rizikom značajno možemo smanjiti stope smrtnosti u toj populaciji. Nositelj kampanje jest Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, a uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog društva za javno zdravstvo HLZ-a i Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a.

Jasminka Knežević
POZIV RIZIČNIM SKUPINAMA BOLESNIKA
Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, mr. Dražen Jurković, dr. med., pozvao je sve bolesnike s kroničnim bolestima da se cijepe.

- Ovom kampanjom želimo uputiti poziv svim rizičnim skupinama bolesnika da se cijepe jer se zahvaljujući cijepljenju incidencija invazivne pneumokokne bolesti smanjuje od 65 do 84 %. Zajedničkom suradnjom svih uključenih te aktivnim pozivanjem na cijepljenje osoba pod povećanim rizikom značajno možemo smanjiti stope smrtnosti u toj populaciji - zaključio je Jurković.

CILJ KAMPANJE
Cilj kampanje “Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti - cijepi se!” jest usmjeriti i educirati javnost na cijepljenje protiv pneumokoka, koje je besplatno za određene rizične skupine građana, sukladno propisanom nacionalnom programu imunizacije te je dostupno navedenim skupinama pacijenata tijekom cijele godine.

DIJABETIČARI
- Svim pacijentima s dijabetesom preporučujemo da se cijepe i protiv pneumokoka, te tako povećaju zaštitu od komplikacija koje se mogu nadovezati na gripu i COVID-19. Za njih je cijepljenje važno, jer pneumokok može izazvati invazivnu plućnu bolest koja je za njih često vrlo teška - kaže Rahelić.

Možda ste propustili...

STUDIJA MENTALNO ZDRAVLJE DJECE I ADOLESCENATA

Društvene mreže mogu biti jako štetne za mlade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana