Novosti
NASILJE NA AUTOCESTI NAKON UTAKMICE VISOKOG RIZIKA

Više stotina agresivnih navijača napalo 16 policajaca, uhićenih 43
Objavljeno 22. svibnja, 2022.
PUZ: Napadači su bacili raketu u kombi nakon čega su policajci pucali u zrak i tlo kako bi se spasili

Više stotina navijača na autocesti, na odmorištu Desinec prema Splitu, krenulo je u agresivan napad na 16 policajaca, među ostalim i bakljama, nakon čega je policija reagirala kako bi spasila život policajaca, zaposlenika benzinske postaje, ali i napadača, objavila je Policijska uprava zagrebačka u nedjelju. 

35 ozlijeđenih"Napad je izvršen i raketama, a znate što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji, zamislite da je došlo do zapaljenja i eksplozije na benzinskoj postaji", rekao je Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost, na izvanrednoj konferenciji za novinare Policijske uprave zagrebačke. Tri policijska službenika su pucala - dvojica su pucala u zrak, jedan četiri hitca, drugi osam hitaca, a treći je ispalio osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo da su tako ozlijeđena dvojica navijača, izvijestili su iz policije. Jedan ima teže ozljede - propucavanje potkoljenice, a drugi je samo okrznut.


Policija je izvijestila i kako ništa nije davalo naslutiti da će se takvo nešto dogoditi, no u jednom trenutku, naglašeno je, navijači su na povratku za Split zaustavili sva tri traka na autocesti i krenuli u napad na policajce. Napad je bio agresivan, palicama, bocama, kamenjem, lancima. Kada se nisu smirili na naredbe, policajci su ispucali hitce, da dozovu pomoć i kao upozorenje da prestanu s napadom. Navijači su potom stali i druge snage su uspjele doći i raditi na uspostavi javnog reda. Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, a za sada su privedena 43 navijača.

Barić je objasnio kako je utakmica Dinamo - Hajduk za policiju utakmica visokog rizika, pa je osiguranje provedeno s najviše razine rukovoditelja, a dokaz da se dobro radi je, kako je naveo, cijela nogometna sezona odrađena s nizom visokorizičnih utakmica bez ozbiljnijeg incidenta. Dodao je kako neki mediji pišu da se kao potencijalni problem napada krije nemogućnost ulaska navijača Torcide na utakmicu s transparentima. "Želimo jasno naglasiti da je organizator utakmice prije četiri dana uputio uputu Hajduku i njegovim navijačima koja je procedura oko ulaska s transparentima, da je potrebno dva sata prije početka ulaska donijeti transparent na pregled i onda postaviti transparent na stadion. Zbog nama trenutačno nepoznatog razloga navijači Hajduka su se na to oglušili i htjeli su to učiniti neposredno prije početka utakmice, što organizator nije dopustio, a policija je tu u ulozi asistenta te ne donosi takve odluke", rekao je. Svi navijači Hajduka ostali su izvan stadiona, bili su mirni i sami izrazili želju da bi se uputili u pravcu Splita. Policija je formirala kolonu u kojoj je bilo oko 260 različitih tipova vozila koje su pratili sa stotinjak djelatnika interventne policije. Na naplatnoj postaji Lučko bio je još jedan vod interventne policije, dok je na postaji Desinec bilo osam interventnih djelatnika i osam djelatnika zasebnih postrojbi. Cijela trasa do Splita bila je osigurana snagama koje su dale policijske uprave iz nadležnosti dijela trase. "Ništa nije davalo povoda da će se nešto ovakvo dogoditi. Međutim, kad je kolona došla nasuprot postaje Desinec, oni su odjednom stali, zablokirali sva tri traka, zaustavili odvijanje prometa na autocesti A1 i naglo krenuvši u napad na policijske službenike koji su bili u osiguranju na benzinskoj postaji", rekao je Barić.


Raketa na kombiPolicija je bila brojčano nadjačana, njih je bilo 16, a počinitelja i nekoliko stotina: "Napad je izvršen na agresivan način upotrebom raznih predmeta, bocama, palicama, kamenjem, lancima, stolovima i svime onime što su našli ne prostoru benzinske postaje poput aparata za gašenje požara." Nakon što nisu poslušali upozorenje da prekinu s takvim ponašanjem, upotrijebljena su sredstva prisile, tjelesna snaga i palice, "ali ni to nije dalo rezultata te su u jednom trenutku ispucali nekoliko metaka u cilju dozivanja pomoći i u cilju davanja upozorenja da se prestane s napadom", ustvrdio je.

Marko Rašić, načelnik PUZ-a, izvijestio je da su dvojica navijača ozlijeđena vatrenim oružjem, jednom je propucana potkoljenica, drugi je samo okrznut, a još dvojica su se javila liječniku u Splitu s prostrijelnim ranama. "Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, 20 policajaca, od kojih jedan teže, i 15 navijača, ali vjerojatno će se još javljati", dodao je. Napadači su bacili raketu u kombi nakon čega su policajci pucali u zrak i tlo kako bi se spasili. Prema njegovim riječima, trojica policijskih službenika pucala su u zrak, četvrti u zrak i u tlo, pa je rikošetom došlo do ozljeđivanja napadača. "Teško je ocijeniti je li to bilo riskantno, no bili su ugroženi njihovi životi", dodao je Rašić. Zahvalio je policijskim službenicima koji su "požrtvovno branili sebe i kolege, uposlenike na benzinskoj postaji, a na neki način zaštitili i navijače od jače eskalacije s obzirom na upotrebu pirotehničkih sredstava na benzinskoj postaji".

Od privedenih osoba jedna je maloljetnik, 11 su mlađi punoljetnici, a ostali punoljetni.

Dijana Pavlović
PRAVOSUĐE ZAKAZUJE U KAŽNJAVANJU
Stručnjak za sigurnost i kriminalist Željko Cvrtila za televiziju N1 rekao je kako mu u ovom slučaju “ništa posebno nije čudno jer su očito u tom svijetu nekakvog huliganstva te stvari učestale”. “Teško je reći što je bio povod, nedopuštanje da oni ulaze s transparentima, je li to što Hajduk nije prvak… Ali ne možemo to na takav način gledati, to je nedopuštena situacija bez obzira na razloge”, istaknuo je Cvrtila. Na pitanje kada policija smije koristiti vatreno oružje, Cvrtila je odgovorio da je to u slučaju kada je neposredno ugrožen život policajca ili neke druge osobe. “Policajci nerado upotrebljavaju oružje jer znaju da će biti bar dvostruko pod nadzorom. Kod nas je to puno rigoroznije nego u drugim dijelovima Europe, a Ameriku nećemo uopće spominjati”, objasnio je. Smatra kako Hrvatska za sprječavanje huliganstva ima dobro posložen zakonodavni okvir, no “čini se da pravosudni sustav zakazuje u određivanju kazne”.
OTKRITI TKO STOJI IZA TAKVIH AKCIJA
Sindikat policije Hrvatske osudio je organizaciju nereda ističući da za takvo ponašanje nema opravdanja niti ono ima veze sa sportom. “Sindikat policije Hrvatske osuđuje organizaciju nereda kojima su navijači HNK-a Hajduk blokirali jednu od glavnih hrvatskih prometnica, dovodeći u opasnost sve putnike i vozače na tom dijelu autoceste”, ističe se u priopćenju Sindikata. “Uporno upozoravamo na skupine koje organiziraju nerede i napade na policajce pod krinkom navijanja. Vrijeme je da se otkrije tko stoji iza takvih aktivnosti i da navijačke organizacije počnu raditi isključivo u okviru zakona i svog propisanog djelovanja”, ističe Sindikat policije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana