Novosti
HNS-OVI REFORMSKI PRIJEDLOZI

Za kraći radni tjedan, poreznu liberalizaciju, veći osobni odbitak...
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
Skraćivanje radnog tjedna, liberalizacija drugog mirovinskog stupa, liberalizacija poreza na dohodak te jedinstvena rang-lista za javne i državne službe, četiri su reformska prijedloga o kojima je Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati otvorila širu javnu raspravu. U petak ih je u Osijeku predstavio Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a. Uvodno je rekao kako prijedlozi nisu "uklesani u kamen", te da očekuju prijedloge koji dolaze ne samo iz stranačkih struktura nego i od šire javnosti prije nego što s njima HNS iziđe pred koalicijske partnere i Vladu RH.

"Želimo uvesti 36-satni radni tjedan, pri čemu sve ostalo ostaje isto, od ugovora do visine plaće. Moguće je uvesti i 32 sata rada tjedno ako bi se radnik odrekao plaćenog dnevnog odmora, što ne znači da ga ne bi imao, ali ne bi bio plaćen. Više je ciljeva. Smanjio bi se efekt pregorijevanja na radnom mjestu, povećala bi se produktivnost. Umjesto linearnog povećanja plaća dobila bi se mogućnost da se kroz dopune satnice, bila ona četiri ili osam sati, koji bi se tretirali kao prekovremeni, dogodi povećanje plaće onima koji mogu i hoće, a u konačnici i koje poslodavac odabere", objašnjava Čuraj te dodaje kako se ovime otvara mogućnost i za obavljanje drugog posla za one koji žele raditi još i više. Taj drugi posao bi se tretirao samo s 15 posto poreza doprinosa na mirovinsko osiguranje.

Predlaže se liberaliziranje drugog mirovinskog stupa, sada obveznih pet posto izdvajanja povećati na deset, ali po volji radnika, ako on želi raspolagati s tih pet posto. "U poreznom dijelu predlažemo da jedinice lokalne samouprave same određuju visinu osobnog odbitka u dijelu poreza na dohodak. On ne bi mogao biti ispod sadašnjeg minimuma od 4000 kuna, ali može ići gore koliko općine i gradovi sami ocijene da mogu", kaže Čuraj.

Završni dio je tzv. antiuhljebnički zakon, odnosno novi sustav primanja u javnu i državnu službu. “To je po uzoru za Europsku komisiju gdje postoji agencija koja provodi sva testiranja i kreira jedinstvenu rang-listu. Ne bi više bilo zapošljavanja ni po babi ni po stričevima, želimo ovime podići kvalitetu kadra i dižemo razinu upravljanja društvenim novcem”, rekao je predsjednik HNS-a. D.Kuštro
Čuraj: Želimo uvesti 36-satni radni tjedan, pri čemu sve ostalo ostaje isto, od ugovora do visine plaće

Možda ste propustili...