Magazin
TJEDNI OSVRT

Fiks-ideja o ukidanju ustavnog suda je nebulozna
Objavljeno 21. svibnja, 2022.

Odbacivanje Mostove inicijative za raspisivanje referenduma o ukidanju COVID potvrda i “stožerokracije” izazvalo je niz reakcija na političkoj sceni, a predsjednik države Zoran Milanović čak je više puta poručio kako Ustavni sud treba ukinuti, i to na referendumu. Međutim, stigao je odgovor Ustavnog suda da bi o zahtjevu za ukidanje Ustavnog suda i ocjeni ustavnosti odlučivao upravo Ustavni sud. Znači, Ustavni sud se nikada ne bi samoukinuo.



Dakle, iako je politika “umijeće mogućega”, često je potrebna i zdrava logika, koja je ovaj put promaknula i Milanoviću i mostovcima, a potonjima ona i inače nije jača strana. Milanović pak teorijom vjerojatno i vlada, ali ne i Most, koji je nakon izjave svoga neshvatljivog pokrovitelja također najavio pokretanje i referendumske inicijativu za ukidanje Ustavnog suda. Kako bi se reklo, besposleni pop i jariće krsiti, jer protuudar na Ustavni sud u startu je osuđen na propast. I ustavni stručnjak, doc. dr. sc. Mato Palić, profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku, kaže: “Što se tiče Milanovićeve izjave o ukidanju Ustavnog suda, to se uopće ne može na referendumu dogoditi. Ne bi se sigurno mogao provesti referendum koji bi u sebi imao pitanje formulirano na taj način da se ukidaju odredbe Ustava koje se tiču Ustavnog suda. Naime, Ustavni sud bi odmah u startu zaustavio prikupljanje potpisa za takav referendum, obratio bi se javnosti priopćenjem i rekao da on ulazi u strukturalna obilježja hrvatske ustavne države, tako da se ta ideja sigurno ne može u praksi realizirati”, objašnjava Palić. No kako to kod populista obično biva, nebulozne fiks-ideje ponavljaju se i podgrijavaju s vremena na vrijeme. Nije ovo prvi put da Most javno govori kako je Ustavni sud zapravo nepotreban. Ali prijedlog o njegovu jednostavnom ukidanju referendumom više je nego bizaran, o čemu profesor Palić još kaže: “Ta je ideja opasna, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu koja je uopće uloga Ustavnog suda. Tijelo je to koje odlučuje je li određeni zakon koji se donosi suprotan Ustavu. Kod nas Ustavni sud odlučuje i o ustavnim tužbama, tijelo je to koje može ukinuti i odluku drugog specijaliziranog suda. Također, odlučuje o zakonitosti izbora i državnih referenduma”, objašnjava Palić pa dodaje da je Ustavni sud previše važan da bi se, zbog nezadovoljstva jednom odlukom, olako pozivalo na njegovo ukidanje.

Svakako, o odlukama Ustavnog suda uvijek se može raspravljati, ali nikako s pozicija o njegovu ukidanju, stoga što je Ustavni sud jednostavno nužan i potreban jer narodna volja mora biti ograničena Ustavom.

Damir Gregorović
Najčitanije iz rubrike