Sport
LUDA NOĆ U SEVILLI

Mislio sam, plakat ću. Osvojiti trofej bolje je od seksa
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Na tribinama Sánchez Pizjuána vijorila se i hrvatska zastava s natpisom Čepin. Donijeli su je Bornini navijači

Onaj tko vjeruje, ima strpljenja i zna čekati, dočekat će dobru stvar. Nogometaši frankfurtskog Eintrachta čekali su duge 42 godine na europski trofej i uzeli su ga u ludom finalu Europske lige u Sevilli. Na krcatom stadionu Ramón Sánchez Pizjuán boljim izvođenjem jedanaesteraca svladali su Glasgow Rangers, nakon 120 minuta rezultat je bio 1:1, a u raspucavanju Eintracht je bio bolji sa 5:4. Hrabro škotsko srce dugo je odolijevalo napadima, ali je iskrvarilo u lutriji penala, u kojoj je Nijemcima jedna obrana njihova vratara, junaka Kevina Trappa, bila dovoljna za slavlje u prekrasnoj seviljskoj noći.



Bilo je to finale dviju momčadi koje na početku sezone nitko nije vidio u Sevilli. No Rangersi su rušili Borussiju Dortmund, Crvenu zvezdu, Bragu i RB Leipzig, što je za svaki respekt, a još dojmljivi bio je Eintracht, koji je do naslova došao bez poraza. U skupini s Olympiakosom, Fenerbahčeom i Antwerpenom Nijemci su bili prvi, u osmini finala izbacili su Betis, zatim šokirali Barcelonu, a onda snove uništili i West Hamu. Otišli su u Sevillu po pokal i s njim su se vratili u Frankfurt, koji slavi svoje junake. Ipak im je došao trofej koji su čekali više od četiri desetljeća. I sjeo im je kao kec na 11, nakon dosta loše bundesligaške sezone. Eintracht je u njemačkom prvenstvu završio 11., ali je zato na krovu Europske lige, natjecanja koje je osvojio i prije 42 godine, kada se Euroliga zvala Kup Uefa. Tada su u njemačkom finalu svladali Borussiju, sada su pali Rangersi.

Na tribinama Ramón Sánchez Pizjuána vijorila se i hrvatska zastava s natpisom Čepin. Donijeli su je navijači Borne Barišića, koji je sanjao naslov sa svojim Rangersima, ali nije ga dosanjao. Nije na terenu dočekao raspucavanje jedanaesteraca, šepajući ga je napustio u 117. minuti. Do tada je odlično odrađivao svoj posao. Trener škotskog sastava Giovanni van Bronckhorst izjavio je kako je zbog Bornine ozljede morao mijenjati plan.

- Pripremali smo se za penale. Borna je trebao pucati među prvima, ali, na žalost, morao je van s terena. Nakon toga smo se morali prilagoditi. Ramsey je, naravno, razočaran, ali preuzeo je odgovornost. Možeš promašiti ili zabiti. On je, nažalost, promašio. Želiš igrače koji su spremni i opušteni. Nikad nije lijepo izgubiti. Svima je teško, razočarani su, može se osjetiti u svlačionici. Nismo završili kao pobjednici, ali ne mogu prigovoriti igračima, dali su sve od sebe. Bili smo blizu trofeja, ali to je nogomet. Izgubio sam u finalu Svjetskog prvenstva, bilo je to golemo razočaranje, no moraš nastaviti dalje - zaključio je nekadašnji nizozemski reprezentativac, sada trener Rangersa Van Bronckhorst.

Škotsko razočaranje bilo je opipljivo, navijačima i igračima Rangersa nije bilo lako gledati veliko njemačko slavlje. Slavio je i Kristijan Jakić, koji je u igru ušao u 90. minuti i postao deseti Hrvat koji je podignuo pokal pobjednika Europske lige.

- Mislio sam da ću plakati, ali to se nije dogodilo. Stvarno je nerealno da se vraćamo kući s peharom. Osvajanje ovog trofeja je bolje od seksa. Definitivno je to nešto prelijepo, kao što je i seks - kazao je njemački junak Trapp.

Ivana Liović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike