Mozaik
KONCERT U MALOJ DVORANI VATROSLAVA LISINSKOG

Bend i posebni gosti
glazbom su se prisjetili
Damira Kukuruzovića
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
I sreća i tuga prožele su punu Malu dvoranu Vatroslava Lisinskog - i u publici i na pozornici. Damirov Django Group je s glazbenim gostima izvodio pjesme s LP-a "Smile", posljednjeg albuma iznimnog gitarističkog virtuoza koji nas je 2020. prerano napustio. Na koncertu su se uigranom bendu pridružili vodeći nizozemski gitarist Paulus Schäfer, Zoran Čutura, Zoran Predin, Sonja Stević Granić, Vesna Čipčić i Miro Ungar. Svaka je pjesma i izvedba imala poseban emotivni naboj, a naročito je to došlo do izražaja u posljednjoj pjesmi i skupnom izvođenju hita "A sad adio". Damiru Kukuruzoviću postumno je dodijeljena i nagrada HGU-a za doprinos glazbi, a nagradu je supruzi Damira Kukuruzovića, koja je ujedno i producentica koncerta, uručio Zvonimir Bučević - Buč.

Nakon smrti gitarističkog virtuoza, bend (osnovan 2005.) nastavio je s radom pod imenom Damirov Django Group, i to u sastavu: Bruno Urlić (violina), Juraj Markač (gitara), Paul Kempf (klavir), Miroslav Čehaić (gitara), Željko Bilbija (bas) i Goran Brebrić (cajon).

Na šarolikom repertoaru bio je i novi singl s albuma "D(j)evojko mala". Violinist Bruno Urlić, a sada i vođa Kukuruzovićeva banda, prisjeća se kako su uvijek s velikim užitkom izvodili tu pjesmu, jer je publika uvijek spremno sudjelovala i svojim zbornim pjevanjem podizala atmosferu na koncertima.

- Singl "D(j)evojko mala" naglašava potrebu Damirova Django Groupa da se približi i zahvali publici kojoj jazz nije prvi odabir, ali je nakon posjeta njihovim koncertima postala vjeran sljedbenik njihove glazbe - rekao je Urlić.

Pjesma "D(j)evojko mala" inače je i prva vokalna izvedba Damir Kukuruzović Django Groupa, benda koji je oduvijek koketirao s filmskom glazbom. Stoga je velik dio repertoara vezan upravo uz glazbu iz filmskih uspješnica poput: "Chocolat", redatelja Lassea Hallströma s Johnnyjem Deppom i Juliette Binoche, u kojem se pojavljuje kompozicija "Minor Swing" Djanga Reinhardta i Stéphane Grappellija, potom "Midnight in Paris" Woodieja Allena, u kojem se pojavljuje pjesma "Je suis seul ce soir" autora Paula Duranda, Jeana Casanove i Rose Noël. Tako je i s LP-a "Smile" istoimena kompozicija, koju je u originalu napisao Charlie Chaplin, korištena kao glazbena podloga u filmu "Modern Times".

Damir Kukuruzović ubraja se u red gitarističkih virtuoza koji su uz iznimne sviračke vještine uspijevali dosegnuti najvišu estetsku razinu. Surađivao je s najvećim glazbenim virtuozima današnjice: Stochelom Rosenbergom, Robinom Nolanom, Angelom Debarreom, Raphaelom Faysom, Ludovicom Beierom, Paulusom Schäferom, Wawauom Adlerom, Yorguijem Loefflerom, Joschom Stephanom, Gismom Grafom, Sinanom Alimanovićem, Adrianom Burnsom i mnogim drugima. Upravo su Robin Nolan, Gismo Graf, Sinan Alimanović te Paulus Schäfer gostovali na njegovu posljednjem albumu "Smile", koji je u kolovozu 2021. ugledao svjetlo dana.

U bogatoj karijeri objavio je CD “Green Hill Gypsy Swing” s legendarnim Angelom Debarrom, “Mnouche” s Ludovicom Beierom, “My Django Family” s Wawauom Adlerom i Vlatkom Stefanovskim, a 2019. CD i vinil sa Zoranom Predinom “Zoran pjeva Arsena”, uz pratnju svoga Django Groupa i Matije Dedića.

Tanja Kvorka
Gitaristički virtuoz koji je uz iznimne sviračke vještine uspjevao dosegnuti najvišu estetsku razinu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike