TvObzor
IZDAVAČKI KONGLOMERAT BEGGARS GROUP

Pjesme iz finalne sezone serije “Peaky Blinders”
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Glazba iz serije uveliko se objavljuje i osvaja korisnike digitalnih streaming platformi

Suton popularne serije o birminghamskoj bandi kod koje je izbor glazbe uvijek bio naklonjen alternativnoj i nezavisnoj sceni Britanskog otočja, pokriven je glazbom čak pet izdanja Beggars Group.



Dok ostatak Europe čeka šestu i finalnu sezonu serije "Peaky Blinders", koja je upravo završila na BBC-u, a na Netflixu se očekuje u lipnju, glazba iz serije uveliko se objavljuje i osvaja korisnike digitalnih streaming platformi. Tako je nezavisni glazbeni izdavački konglomerat Beggars Group u zadnjih mjesec dana izdao čak pet singlova koji su dio soundtracka ove hvaljene serije. Nedavno je objavljena klavirska balada "5.17" Thoma Yorkea, koja se mogla čuti u trećoj epizodi finalne sezone serije "Peaky Blinders", a zajedno s "This Is How Horses Are" od 2. travnja dostupna je i na vinilu.

Pjesma "Blackbird" Lise O"Neill (također uvrštena u seriju) u tjedan dana od objave prikupila je više od 30.000 traženja na Shazamu, i zabilježila značajne skokove na glazbenim streaming platformama. Ponukani rezultatima, producenti serijala zamolili su irsku autoricu i pjevačicu da snimi obradu legendarne pjesme Boba Dylana "All The Tired Horses", a kako bi se pojavila u posljednjoj epizodi "Peaky Blinders". U ovoj verziji Lisa svojim jedinstvenim vokalom stvara vlastitu, mračniju verziju kinematografskih finesa.

- Nije pretjerano reći kako je bilo izvan mojih najluđih snova da će producenti serijala "Peaky Blinders" od mene naručiti obradu ove predivne pjesme Boba Dylana. Sudjelovanje u ovom dugo očekivanom finalu najzanimljivijeg scenarija kojeg sam ikad vidjela prikazanog na televiziji, nije ništa manje nego potvrda moje vjere u misterij ovog kreativnog i neuhvatljivog univerzuma - kaže Lisa.

Pjesma "Pana-vision" bazirana na hipnotičkom motivu klavira, četvrta je i najnovija ponuda benda The Smile (Thom Yorke, Jonny Greennwood i Tom Skinner). Prateći animirani video kojeg potpisuje redateljica Sabrina Nichols, umjetnička su interpretacija djela umjetnika Stanleyja Donwooda, a i Thoma Yorkea. Predstavljena u seriji proteklog vikenda, skladba "Pana-vision" objavljena je u izdanju XL Recordings. U istoj epizodi premijerno je prikazan uzvišeni instrumentalni komad u stilu Satiea "This Is How Horses Are", spomenuta druga polovina singla koji sadrži nedavno objavljenu pjesmu "5.17".

To nije sve! U posljednjoj epizodi serije "Peaky Blinders" jedna uloga pripala je Jasonu Williamsonu, pjevaču sve popularnijeg britanskog postpunk-benda Sleaford Mods, koji su posljednji album "Spare Ribs" izdali za Rough Trade Records.

Na digitalnim streaming platformama očekuje se još jedna pjesma sa soundtracka serije - pjesma "Lawman" (2014.), irske grupe Gilla Band (nekadašnji Girl Band), još jednih štićenika Rough Trade Records.

Kad je riječ o uglazbljivanju BBC-evih serija, “Peaky Blinders” nije jedina u kojoj su svoje prste imali izvođači Beggars Group. Jarv is… - grupa iza koje stoji Jarvis Cocker, nedavno je objavila album-soundtrack serije “This Is Going To Hurt” (Rough Trade Records). Serija je rađena prema istoimenom bestseleru Adama Kaya, s Benom Whishawom u glavnoj ulozi. Glazba je snimljena u londonskom studiju Narcisus tijekom različitih sesija 2021. godine, produkciju potpisuje Drew Dungate Smith, a većina pjesama je snimana uživo, dok je bend gledao ključne sekvence iz serije. Članovi grupe Jarv is… su Jarvis Cocker, Serafina Steer, Emma Smith, Andrew McKinney, Adam Betts & Jason Buckle.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

Najčitanije iz rubrike