Mozaik
FOSILIZIRANI OSTATCI

Predci krokodila živjeli su u slanoj, a ne u slatkoj vodi
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
Bile su dvije vrste morskih krokodila, jedan se hranio isključivo ribom, a drugi svime

Otkriće fosiliziranih ostataka krokodila u Peruu, koji datiraju otprije sedam milijuna godina, pomoći će paleontolozima da bolje shvate kako su današnji krokodili, koji su u toj andskoj zemlji slatkovodna bića, prvi put stigli iz mora na kopno. Članovi peruanskoga istraživačkog tima, koji su analizirali novootkrivene fosilizirane ostatke čeljusti i lubanje, smatraju da su tadašnji krokodili vjerojatno prešli Atlantski ocean do obala južne Amerike te su se na kraju naselili na području današnjega južnog Perua.



Istraživač Rodolfo Salas rekao je da je njegov tim posljednjih godina prikupljao dijelove kostura krokodila, a nakon pronalaska čeljusne kosti u peruanskoj pustinji Sacaco 2020. on i kolege postupno su došli do saznanja o evoluciji tih životinja nakon života u slanim oceanskim vodama. "Novootkrivena vrsta krokodila koju predstavljamo živjela je u Sacacu prije sedam milijuna godina", rekao je Salas o vrsti koju je nazvao Sacacosuchus cordovai. Na temelju fosilnih ostataka vjeruju da je taj krokodilov predak bio dugačak oko četiri metra. Sacaco je područje na kojemu su istraživači i prije pronalazili kosture prapovijesnih životinja.

Stručnjaci tvrde da je prije više milijuna godina na području pustinje bilo more u kojemu su, među ostalim morskim vrstama, živjeli kitovi, golemi morski psi i krokodili. "Zaključili smo da su svi ‘morski‘ krokodili imali duguljaste i istanjene glave te da su postojala dva morfotipa - jedan koji se hranio gotovo isključivo ribom i drugi koji je vjerojatno bio svežder", rekao je Salas. Studija je objavljena prošlog tjedna u britanskome znanstvenom časopisu Kraljevskog društva.

Današnji krokodili naseljavaju pretežno tropska i suptropska područja planeta, a staništa su im najčešće vlažna mjesta poput močvara, jezera, rijeka, iako neki mogu živjeti i u slanoj vodi. Evolucija krokodila može se pratiti još od ere mezozoika, koja se naziva i "doba gmazova", a gmazovi su bili prve životinje koje su potpuno napustile akvatički način života i prešle na kopno.

Južni Peru bogat je izvor prapovijesnih životinjskih ostataka. U ožujku je tim paleontologa na čelu sa Salasom predstavio fosil lubanje "morskog čudovišta" dugog 12 metara, grabežljivca koji je živio prije 36 milijuna godina u dijelu oceana duž središnje obale Perua. H
4

metra bio je dugačak predak krokodila

7

milijuna godina stari su fosilizirani ostatci novootkrivene vrste krokodila

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa