Regija
U PROJEKT TEŽAK 180 MILIJUNA ULOŽIT ĆE SVOJ I NOVAC IZ EU FONDOVA

Mladi će voćari graditi hladnjaču
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
VINKOVCI - Uspješni mladi proizvođač jabuka, 37-godišnji Miroslav Kolić iz Jarmine, predvodi skupinu od 10 uzgajivača jabuka iz Jarmine, Vođinaca i Vukovara, koji pod voćem imaju zajedno 200 hektara, udruženih u udrugu radnog naslova Vinkovačka jabuka, koji su odlučili izgraditi suvremenu hladnjaču za pohranu jabuka kapaciteta 10.000 tona. To je ideja koja je godinama u Kolićevoj glavi jer drži kako je ozbiljna proizvodnja jabuka ili bilo kojeg drugog voća nemoguća bez hladnjače, gdje će voćari pohraniti voće dok se na tržištu ne stvore uvjeti za najpovoljniju cijenu i prodaju. Ovako, dok nemaju svoju hladnjaču, prisiljeni su prodati voće otkupljivačima prema njihovim uvjetima, a oni su nepovoljni za proizvođače. Voćari već godinama ukazuju na taj problem, ali bez uspjeha, unatoč najavama da će se graditi regionalne hladnjače čiji bi kapaciteti zadovoljavali potrebe nekoliko susjednih županija.

Zato Kolić već dugo razmišlja kako osigurati novac iz programa Europske unije, iz kojih je dosad u više navrata uspješno povlačio novac iz programa za mlade voćare, kojim je je zaštitnim, protugradnim mrežama pokrio veći dio svoga voćnjaka kod Jarmine, koji se danas prostire na 80 hektara - vrlo blizu ispunjenju, kako kaže, svoga sna – 100 hektara pod jabukama.

- Želimo biti veliki, jaki i otporni na udarce jer imali smo ih strahovito puno u prošlosti. Danas na europskom tržištu može uspjeti samo velika količina. Nas 10 proizvođača planiramo, i to ćemo sigurno ostvariti, izgraditi najveću hladnjaču u našoj županiji i Hrvatskoj, koja će biti površine 1,1 hektar i kapaciteta 10.000 tona. Svi smo mi mladi ljudi i mladi voćari, a jedan Dalmatinac nam se pridružio i kupio 20 hektara voćnjaka između Vukovara i Sotina, koji će obnoviti, i svi smo u krugu od 10 do 15 kilometara. Imamo trenutačno najveći bazen proizvodnje jabuka u Hrvatskoj od 200 hektara i u budućnosti centar proizvodnje kraljice voća. Prije su Borinci bili sinonim za jabuke, a ako nas zdravlje posluži, bit ćemo mi, Vinkovačka jabuka. Lokacija buduće hladnjače na ulazu je u Vinkovce, kod istočne obilaznice. Projekt je težak 180 milijuna kuna, mi ćemo to financirati, dat ćemo svoj novac, a Županija nam je velika potpora što se tiče lokacije, papirologije, dozvola. Zemljište ćemo dobiti od Ministarstva državne imovine. Od 180 milijuna kuna, 15 milijuna eura je iz EU fonda, a za ostalo ćemo se mi pobrinuti. Osobno ću svu svoju imovinu založiti za kredit. Hladnjača neće biti samo za nas 10 proizvođača, već za sve voćare iz naše i drugih županija - kaže Miroslav Kolić, dodavši da zapošljava 10 radnika, a za njih će biti posla i u budućoj hladnjači. Miroslav Flego
Novi nasadi jabuke
Miroslav Kolić je u dvije godine zasadio 25 hektara novih nasada jabuka. Dosad je godišnje ubirao 2000 tona, a kada i novi nasadi budu u rodu, bit će 4000 tona.

- Na novi dio voćnjaka ide sustav navodnjavanja i zaštitna mreža kroz mjeru 4.1.1. programa ruralnog razvoja - 70 posto financiraju EU fondovi, koji izdašno sufinaciraju projekte mladih voćara - kaže Kolić.

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana