Regija
KIŠNO NEVRIJEME S TUČOM

U Punitovcima uništeni
paprika i rasada
Objavljeno 18. svibnja, 2022.
Led i kiša poharali su u utorak poslijepodne, oko 17 sati, povrtlarske površine i rasadu OPG-a Škorvaga u Punitovcima, drugim mještanima, ratarima površine pod kukuruzom i druge kulture.

Nakon što im je lani jak vjetar uništio plastenike, nanijevši štetu od, kaže povrtlarka Blaženka Škorvaga, 40-50 tisuća kuna, površine tog OPG-a snašlo je novo nevrijeme. "Oko pet počeli su kiša i led zajedno; neki kažu da je padao ‘suvi‘ led, a on je opasniji od onoga koji pada s kišom, kada je blaži. Led nam je otukao dva jutra pod paprikom i rasadu kojom smo trebali zasaditi preostale površine. Već smo zvali gdje nabaviti slobodnu rasadu, no zasad nismo uspjeli ništa naći, a za sjeme je kasno. Stradale su i jagode, puno je vode. Uglavnom, stradalo je ono što je posađeno i što je tek trebalo biti posađeno. Led je pao u trenutku dok su biljke malene, nježne, tek posađene", rezignirano kaže Škorvaga.

Bio je to led manji od lješnjaka, no zapamtit će ga i ratari što su njive zasijali kukuruzom. "Led je posjekao biljke, a dio će ih se oporaviti", dodaje Škorvaga. Procjenjuje da je kiša s ledom harala po punitovačkom kraju petnaestak minuta, no da je to najjača tuča u 15-20 godina.

Škorvage procjenjuju da im štete neće biti manje od 100.000 kuna. S. Župan
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike