Osijek
DAN OTVORENIH VRATA STROJARSKE TEHNIČKE ŠKOLE

Škola koja nudi ispunjenje snova budućim majstorima
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
Zanimanja za koja se učenici obrazuju vrlo su deficitarna, pa neće dugo tražiti posao

Strojarska tehnička škola Osijek u srijedu je otvorila vrata svojih specijaliziranih učionica, praktikuma i školskih radionica učenicima završnih razreda osnovnih škola, njihovim nastavnicima i roditeljima te svim drugim zainteresiranim građanima, kako bi predstavila zanimanja za koja se učenici u njoj mogu obrazovati, suradnju s gospodarstvom, mogućnosti zapošljavanja u gradu i županiji te mogućnosti studiranja nakon završetka škole.



Škola je to duge i bogate tradicije koja obrazuje učenike za suvremene tehnologije koje su danas iznimno tražene na tržištu rada. Suradnja s gospodarskim subjektima i mogućnost brzog zapošljavanja, ali i studiranja nakon završetka srednjoškolskog puta, veliki su aduti Strojarske tehničke škole Osijek koja je, kako smo se i ovom prigodom mogli uvjeriti, doista vrhunski opremljena. Uz sve moguće strojeve s kojima će se susretati kao profesionalci, tu su i visoko kvalificirani nastavnici.


- Dan otvorenih vrata organiziramo ponajprije za naše buduće učenike, njihove roditelje i nastavnike, ali i sve ostale građane, jer podosta njih zapravo ne zna neke činjenice o Strojarskoj tehničkoj školi Osijek, nisu upoznati s onim što im nudimo i koje su mogućnosti škole, stoga su naši nastavnici i učenici pripremili u našim laboratorijima, praktikumima i radionicama različite pokazne vježbe gdje će se moći sami uvjeriti u ono što nudimo i nakon toga, vjerujemo, steći interes za upis u našu školu - rekao je u razgovoru za Glas Slavonije ravnatelj Strojarske tehničke škole Osijek, Ivan Adrić.

Otkrio je potom za koja se sve zanimanja učenici mogu školovati u ovoj školi te zašto odabrati baš nju.

- Istaknuo bih dvije stvari. Naša je škola zanimljiva po tome što ima dugu tradiciju, ove godine obilježit ćemo 135 godina postojanja, a, s druge strane, ovo je škola koja prati razvoj suvremenih tehnologija. Učenici kod nas mogu naučiti upravljati CNC strojevima, programirati CNC strojeve, programirati robote, mogu naučiti sve što im je bitno za rad u pogonima, obrazovati se za vodoinstalatere, plinoinstalatere, automehaničare itd., ukratko, steći sva nužna predznanja za rad u gospodarstvu, ali i studiranje - istaknuo je ravnatelj Adrić.


Poznato je koliko potraga za dobrim majstorom može biti teška. Zanimanja za koja se učenici mogu obrazovati u Strojarskoj tehničkoj školi Osijek vrlo su deficitarna, stoga oni koji ju završe zasigurno neće dugo tražiti posao. Štoviše, gospodarstvenici ih vrbuju i prije završetka obrazovanja.

- Došli smo u situaciju da se gospodarstvenici sve više javljaju u našu školu tražeći da im preporučimo određene učenike kao njihove buduće radnike, a nama je drago što možemo izići ususret i našim učenicima i gospodarstvenicima - dodao je Adrić.

Praktični je dio nastave u svakoj strukovnoj školi izuzetno važan, a Strojarska tehnička škola Osijek nudi vrlo kvalitetnu praksu u svojim specijaliziranim učionicama i praktikumima.

- Praktikum je jako važan za našu školu, ovo je strukovna škola koja mora biti neposredno vezana s gospodarstvom koje traži praktične vještine koje se neposredno stječu ovdje kod nas. Imamo jako dobro opremljene školske radionice gdje se stječe temelj buduće struke, a drugi dio kod naših gospodarstvenika s kojima, ističem, imamo izvrsnu suradnju - napominje Adrić.


Da su doista vrhunski opremljene, neke od njih na istoj razini ili čak bolje od profesionalnih, uvjerili smo se obilazeći radionice. U jednoj od njih, automehaničarskoj, susreli smo učenika OŠ "Tin Ujević" Osijek, Antuna Ivanovića, koji nam je otkrio kako je veliki zaljubljenik u automobile te da se u budućnosti vidi kao automehaničar.

- Oduvijek me zanimaju automobili, vječito sam nešto ‘šarafio’, a vidim da je ova škola vrhunski opremljena. Ova je radionica bolja od mnogih automehaničarskih radnji koje sam vidio - rekao nam je Antun, vjerujemo budući učenik Strojarske tehničke škole Osijek.

Ivan Alilović
Ivan Adrić

ravnatelj Strojarske tehničke škole Osijek

Naša je škola zanimljiva po tome što ima dugu tradiciju, ove godine obilježit ćemo 135 godina postojanja, a, s druge strane, ovo je škola koja prati razvoj suvremenih tehnologija.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike