Kultura
DVIJE OBLJETNICE MUZEJA SLAVONIJE

Predstavljen je katalog “80 godina izdavačke djelatnosti Muzeja Slavonije: 1942. – 2022.”
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
Hrvatsko muzejsko društvo prepoznalo je važnost izložbenih projekata Muzeja

Muzej Slavonije, kao najstarija kulturna ustanova u Osijeku, obilježava dvije velike obljetnice, 145 godina postojanja i rada Muzeja i njegove knjižnice te 80 godina izdavačke djelatnosti. Izniman doprinos obljetnici je i katalog "80 godina izdavačke djelatnosti Muzeja Slavonije: 1942. – 2022." više knjižničarke Ivane Knežević Križić, svojevrsna zbirka "trajno zabilježenih muzejskih priča".



Dva dijela


Autorica je kataloga predanim radom i prethodnim člancima već stekla poštovanje stručne javnosti, a njezin najnoviji katalog o muzejskim publikacijama čine dva dijela. Prvi dio je presjek prijašnjih tekstova koji dokazuju izvrsno poznavanje tematike muzejskoga nakladništva, što joj je itekako olakšalo katalogizirati osamdesetogodišnju etapu izdavačke djelatnosti Muzeja Slavonije. Pri tome je autorica predstavila izdavačku produkciju Muzeja Slavonije unutar klasifikacije koja najbolje održava njezine specifičnosti, kao i čvrstu povezanost izdavaštva s muzejskim fundusom i djelatnostima. Kataloškom dijelu publikacije prethodi i kraći povijesni pregled izdavačke djelatnosti Muzeja, u kojemu je autorica stavila naglasak na pojedine naslove koji svjedoče o mijenama, razvoju i usavršavanju muzejskih publikacija, kao i o uvođenju i primjeni njihovih novih vrsta, formi i sadržaja. U zaključnom dijelu autorica je dala vrlo korisnu analizu 263 publikacije Muzeja Slavonije objavljene od 1942. do 2022. Iskazala je brojčane podatke i postotke po pojedinim zastupljenim vrstama muzejskih publikacija, njihovu sadržaju i mediju, kao i osnovne smjernice kojima se vodi daljnja izdavačka djelatnost Muzeja. Ta je analiza ujedno i temelj za izradu strategije muzejskoga nakladništva u sljedećem razdoblju.

Drugi dio publikacije je kataloški s kronološki navedenim publikacijama Muzeja Slavonije. Iako je prva publikacija objavljena 1940. pod okriljem Društva prijatelja starina "Mursa", početkom muzejskoga izdavaštva smatra se 1942. godina, kada se objavljuje prvi broj časopisa Osječki zbornik, najvažnije, najstarije i najutjecajnije muzejske tiskovine, kojoj je i dalje izdavač Muzej Slavonije. Stoga kronologija i počinje s 1942. godinom i Osječkim zbornikom, a simbolično i završava njegovim 37. brojem, objavljenim 2022.

Pionirska djela


- Kolegica Knežević Križić svojim je katalogom omogućila upoznavanje Muzeja, muzejske zbirke i pojedinih predmeta, njegove djelatnosti, ali i djelatnike. Kroz katalog upoznajemo povijest grada Osijeka, ali i cijele Slavonije i iščitavamo društveno-političke mijene, aktualne teme i događaje. Stoga je katalog kolegice Knežević višestruko vrijedno štivo što se još uvijek svrstava u pionirska djela malobrojnih knjižničarki i knjižničara koji su uspješno ostvarili kataloge izdavačke djelatnosti njihovih muzeja - istaknula je recenzentica, mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić, u predstavljanju kataloga.

Hrvatsko muzejsko društvo prepoznalo je važnost izložbenih projekata Muzeja Slavonije, samostalnih i onih nastalih u suradnji, koji su rezultirali kvalitetnim katalozima izložbi, o čemu svjedoče dodijeljene godišnje nagrade.

Autorica kataloga Knežević Križić zahvalila je djelatnicima Muzeja na susretljivosti i pomoći prilikom istraživanja muzejskih publikacija, a posebice recenzenticama, spomenutoj mr. sc. Snježani Radovanliji Mileusnić i dr. sc. Marini Vinaj, voditeljici Odjela knjižnice Muzeja Slavonije, na savjetima, sugestijama i komentarima.

Obilježavanje vrijedne obljetnice osječkog muzeja privodi se kraju danas, 19. svibnja, i to Muzejskim četvrtkom pod naslovom “O tempora, o mores” i razgovorom trenutnog ravnatelja Muzeja Slavonije Denisa Detlinga i najdugovječnijeg ravnatelja Mladena Radića.

Dario Majetić
temelj
STRATEGIJE

MUZEJSKOG

NAKLADNIŠTVA

mr. sc. S. Radovanlija Mileusnić

recenzentica

Kroz katalog upoznajemo povijest grada Osijeka, ali i cijele Slavonije i iščitavamo društveno-političke mijene, aktualne teme i događaje.

IZLOŽBA KOJA PRATI KATALOG
Svojevrsna zanimljivost popratila je jučerašnje predstavljanje publikacije. Naime, iako je uobičajeno da izložbu prati katalog, u ovom je slučaju bilo obrnuto. Izložba je pratila koncepciju publikacije. Jedna je prostorija u Muzeju Slavonije bila posvećena Osječkom zborniku, pri čemu su izloženi svi brojevi. U glavnoj prostoriji bili su izloženi katalozi zbirki, katalozi povremenih izložbi, monografije, brošure, fotomonografije, pretisci, zbornici radova, muzejsko-edukativne publikacije i informativne muzejske publikacije, dakle, izbor iz plodne izdavačke djelatnosti Muzeja Slavonije, uz plakate.

Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike