Kultura
DAN MUZEJA

Pokazat će moć baštine Vukovara
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
Gradski muzej Vukovar odlučio je Međunarodni dan muzeja obilježiti sudjelovanjem u dvije akcije. Prva je nazvana "Moć muzeja" te će kroz trodnevno organiziranje radionica, predavanja i vodstva prikazati moć vukovarske baštine. Jedan je program namijenjen odraslima, odnosno općoj populaciji, dok su dva organizirana za učenike osnovnih škola u sklopu terenske nastave. Kako je pojasnila Ivana Nadovski, muzejska pedagoginja u vukovarskom muzeju, za učenike šestog razreda OŠ Siniše Glavaševića pripremili su prezentaciju pod nazivom "Vukovar u doba baroka", jer je Vukovar barokni europski grad, njihova je zgrada jedna od najreprezentativnijih baroknih građevina, pa će učenike detaljnije uputiti o arhitekturi i razdoblju baroka na prostoru grada na Dunavu.

- Međunarodni dan muzeja obilježit ćemo i u sklopu akcije Hrvatskog muzejskog društva i sudjelovati u 27. muzejskoj edukativnoj akciji čija je tema ples. Iza nas su dvije godine korone i online rada, pa je želja organizatora da muzeji zajednički radosno otplešu baštinu. Surađivat ćemo s plesnim odjelom Glazbene škole Vukovar, a taj smo program nazvali "Vukovar pleše suvremeno" - pojasnila je Nadovski.

Petra Nikolić, voditeljica Arheološke zbirke u Gradskom muzeju Vukovar, u srijedu je održala predavanje o temi ‘Antičko nasljeđe vukovarskog kraja‘, pri čemu se najviše fokusirala na primjer prigradskog naselja Sotin, odnosno vojne utvrde koja je u tom mjestu postojala u prvom stoljeću, te kasnijeg vojnog logora koji je pronađen unutar arheoloških istraživanja.

- Namjera je bila pojasniti posjetiteljima kako je to izgledalo, što se tamo nalazilo i što sve možemo dobiti iz arheološkog materijala koji posjedujemo - izjavila je Nikolić.

Na upit koliko je zahtjevno prezentacije takvih tema prilagoditi djeci, odgovorila je kako to nije teško učiniti u vrijeme kada je internet prepun aplikacija.

- Djeci možemo pristupiti tako da prezentacija bude interaktivna, odnosno prezentirati joj tematiku kroz različite zadatke i interaktivne crtiće. Iskustvo govori kako djeca vole doći u muzej i rado postavljaju pitanja. Veselimo se kada nam dođu i želimo ih upoznati s bogatom baštinom Vukovara - poručila je. D.Korpoš

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike