Dome slatki dome
SPOJITE UGODNO S KORISNIM

I police za knjige mogu biti dekoracija na zidu
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
U modernom domu polica s knjigama može se nalaziti u svim njegovim dijelovima, a sve češće je i pregrada između prostora

Većina ljudi osjeća se ugodno u knjižarama, pa i knjižnicama, tako da ne iznenađuje što su prostorije knjigama prekrivenih zidova često najugodnije u kući ili stanu. Kućne knjižnice uljepšavaju mnoge domove, a tako i treba biti jer knjige educiraju i oplemenjuju ljude, a prostor dekoriraju i daju mu osobnost.



Nekad su bile vrlo klasične i najčešće smještene u posebnoj prostoriji ili kutu većih dnevnih boravaka. Visoke police ispunjene knjigama doimale su se poput teških prostornih elemenata koji su vizualno opterećivali prostor. Primjena klasičnog stilskog namještaja često je pojačavala taj dojam. U modernom domu polica s knjigama može se nalaziti u svim njegovim dijelovima: dnevnom boravku, blagovaonici, kuhinji, spavaćoj ili dječjoj sobi, hodnicima, a sve češće je i pregrada između prostora.

Kućne se knjižnice i u modernim domovima najčešće postavljaju u dnevne boravke, a pogotovo otkako je to postalo trend. Moderni regali imaju mnogobrojne police za smještaj knjiga te im tako daju istaknuto mjesto u prostoru. Police za knjige mogu se izvesti u kombinaciji sa staklom, pa se zatvoreni dijelovi mogu iskoristiti za dekorativne predmete ili posuđe... Element koji je zapravo kombinacija vitrine i biblioteke odlično upotpunjava svaku blagovaonicu i pruža mogućnosti čestih promjena izmjenom predmeta u staklenom dijelu. Polica s knjigama ili cijeli zid posvećen omiljenim piscima u okviru spavaće sobe olakšava i čini učestalijim promjene jer ne mora biti kompaktno postavljena u jednom dijelu sobe, nego na različitim pozicijama. Na taj će se način pojačati kvalitativni interijerski dojam. Hodnici, tj. komunikacijski prostori, i galerije odličan su odabir za smještaj kućne knjižnice, a ako to prostor dopušta, smjestite u blizini neku udobnu fotelju ili ležaljku.

Kamo god ih smjestili, police s knjigama su osvježenje i pravi odabir za svaki dom, stoga odaberite odgovarajuću poziciju i dajte istaknutu ulogu knjigama u dekoriranju doma.

Tanja Kvorka
U DJEČJOJ SOBI
Police s knjigama u dječjim sobama su nužne i kao element za spremanje školskih knjiga. Dimenzije biblioteke ne trebaju biti prevelike niti zauzimati najveći dio prostora, zbog različitih sadržaja koje je potrebno smjestiti u dječju sobu. Ipak, knjige u prostoru oplemenit će ga, a smještaje biblioteke uz krevet potaknuti naviku čitanja prije spavanja. Prilikom odabira odnosno nabave namještaja, imajte na umu da police za dječju sobu trebaju biti praktične te bi izgledom trebale odražavati dječju zaigranost i maštu, ali i ozbiljnost i urednost.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna