Dome slatki dome
SAVJETI ZA UREĐENJE MALOG PROSTORA

Iako veličina nije važna, svaki je nedostatak vidljiv
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
Cvjetne su gredice u manjim vrtovima manje, a manje trebaju biti i skupine bilja

Maleni vrtovi, kao i oni veliki, zahtijevaju savršenu brigu, kao i stalnu uređenost i urednost. Kako su svi dijelovi vrta uvijek vidljivi u isto vrijeme, jako je važan izbor biljaka, a u skladu s tim i pravilan raspored boja i visina. Svaki nedostatak odmah se uočava. Evo nekoliko smjernica kojih biste se trebali pridržavati.



Ne sadite u vrt invazivne vrste poput mjehurice (Physalis), metvice (Mentha), srebrnolisnog pelina (Arthemisia ludoviciana), ili bambusa. Ako baš želite posaditi neke od navedenih vrsta, onda neka to bude u cvjetnom loncu. Ako se vrsta razmnožava i vriježama, redovito je orezujte. Ne dopustite sjemenu sazrijeti, jer ćete tako spriječiti generativno razmnožavanje. Možda ćete, kada se radi o mjehurici, ipak željeti da plod sazri. U tom slučaju morate plod obrati prije no što sjeme stigne do tla.

U malom vrtu uglavnom ima mjesta za gotovo sve sadržaje. Možete izvesti stazu, urediti travnjak, posaditi drveće i grmlje, oblikovati cvjetnu gredicu. Uz sve to možete imati i mjesto za odmor. Višlje drveće i grmlje sadite naprijed. Vizualno će produžiti vrt. Biljke nižeg rasta i manjeg opsega prikladne su za male vrtove. To ne znači kako velikim biljkama nema mjesta u malom vrtu, ali svakako nema mjesta za mnogo velikih biljaka. Stoga se preporučuju japanski javori, patuljaste četinjače, minijaturne voćke, petoprste, vrijesak, dojcije, suručice, dunjarice, minijaturne ruže, niske sorte zjevalica, suncokreta, georgina, zvjezdana i krizantema.

Cvjetne su gredice u manjim vrtovima manje, a manje trebaju biti i skupine bilja. U malim vrtovima ne treba saditi biljke ukrasnih cvjetova u kričavim i intenzivnim bojama, jer one smanjuju prostor. Treba upotrijebiti nježne boje poput nježnoružičaste, krem i bijele. Također je dobra i usklađenost jedne glavne boje s tu i tamo uprskanom sporednom bojom.

Ne oblikujte široke staze, posebice ne one s poprečno postavljenim popločnjacima, jer će vizualno skratiti vrt. Neka staze ne budu ravne. Ravne će staze skraćivati vrt i neće pobuđivati maštu. Dio za odmor (sjedenje) povisite, tako će se i malen vrt učiniti nešto većim.

U uistinu malom vrtu teško je okretati kosilicu. Zato je zgodno takav vrt osmisliti u nizu gredica. Prostor između gredica možete popločati, urediti ga razbacivanjem nekoliko centimetara oblutaka jednakih ili raznih veličina, možete ga osipiniti, ili razbacati mljevenu koru u jednoj ili više boja. Dobro je napraviti malo vodeno zrcalo, ili se poigrati malenom fontanom koja će u jednom, dva ili tri uska mlaza vodu bacati u vis, voda će padati gotovo na isto mjesto na tlu i vraćati se u spremnik. Ma kako malen vrt bio, on može biti prekrasno uređen, a kao takav i mjesto za odmor i življenje. Uza sve to vrlo lijep maleni vrt uvijek je na hvalu onome tko ga je osmislio, ali i onome tko ga održava.

Mali vrt je praktično urediti u rustikalnom stilu. Jednostavan je i romantičan, karakteriziraju ga biljke i cvijeće koji pružaju bajkovitu atmosferu koja će vam pružiti bijeg od kaotičnog i užurbanog života svakodnevice. Seoski stil omogućit će vam da stvorite posebno mjesto trošeći malo novca: uređene stare stolice i rustikalni stolovi bit će savršeni za uređenje vanjskih prostora. Tkanine su prirodne i sa svijetlim nijansama i cvjetnim motivima. Jednobojne su boje savršene za stolnjake, u kombinaciji s jastučićima s mekim uzorkom. Dio vrta za objedovanje možete ukrasiti foteljama od ratana i stolovima od kovanog željeza, a možete biti i kreativni i iskoristiti palete. Seoski vrt idealan je za lijena popodneva, gdje možete vratiti vrijeme i pronaći utočište, ili uživati ​​u društvu onih koje volite tijekom mjesečine obasjane lampicama i lampionima od kovanog željeza. Zelenilo mora biti bujno, njegovano, ali nikako geometrijski, ostavljajući biljkama slobodan rast, iako uz određeni redoslijed. Stoga travnjak može imati izgled seoskog zemljišta, s živicama, zelenim grmovima, ružama, malim voćkama, aromatičnim biljem, ružmarinom i nekoliko penjačica.

Jasminka Knežević
Kako se boriti protiv puževa
Krupna i sitna piljevina najbolji su i efikasan način za borbu protiv puževa. Sitna piljevina sprječava mlade da se kreću, dok krupna zaustavlja velike. Puž neće ići preko nje, jer se zaljepi za njih te će u nemogućnosti prelaženja ići okolo, pa na kraju i odustati, neki će i pokušati preći, pa će si sami presuditi. Sipati na staze i okolo biljaka. Ako imate baš male sitne puževe, upotrijebite i drvni pepel.

Perunike podnose i vlagu i sušu
Klasične perunike omiljene su zbog mnoštva kultivara krupnih cvjetova koji dolaze u svim bojama. Upečatljivi i krupni cvjetovi nalaze se na stabljikama koje su obično od 80 do 120 cm visine. Ime “bradate” nose zbog guste skupine dlačica na središnjem dijelu vanjskih latica. Najbolje im odgovaraju otvoreni položaji s mnogo sunca, bogata i vlažna tla u proljeće, no izvrsno podnose sušna razdoblja kasnije u sezoni.

Kakve posude treba odabrati?
Različito povrće traži posude različitih veličina. Luk i začinsko bilje trebaju male posude, a rajčica treba veću jer treba mnogo vode. Osigurajte dobru drenažu. Bez dobre drenaže vaše će biljke ubrzo uvenuti. Supstrat za sadnju povrća mora zadržavati vlagu. Viseće posude omogućit će da iskoristite i neproduktivne prostore. Imajte na umu da biljke trebaju bar pet sati izravnu sunčevu svjetlost.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike