Ekonomija
POMOĆ INVESTITORIMA I IZVOĐAČIMA

Indeksacija će spasiti realizaciju projekata
Objavljeno 18. svibnja, 2022.
Iako je Vlada RH već ranije donijela Zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevnog materijala i proizvoda, kojim je uputila javne naručitelje da priznaju stvarne cijene materijala i proizvoda ugrađenih u projekte i izvođačima isplate razliku u odnosu prema ugovorenim fiksnim cijenama, do danas je sve ostalo samo na ideji.
Cijene su prvo drastično porasle zbog pandemije, a na to se nadovezao rat u Ukrajini, zbog kojeg su cijene sirovina, energenata i pogonskih goriva dodatno porasle za dodatnih oko 30 posto. Tako je, primjerice, prema analizi Hrvatske gospodarske komore (HGK), kilogram armaturne mreže od listopada 2020. do danas poskupio za 250 posto, PVC kanalizacijske cijevi poskupjele su za 190 posto, tona cementa poskupjela je za 35 posto, metar energetskog kabela od 1kV za 83 posto...
Zbog toga su se, u suradnji s resornim ministarstvima, HGK i HUP aktivno uključili kako bi napravili indeksaciju jediničnih prodajnih cijena ključnih materijala u građevinarstvu koja bi se primjenjivala za ugovore sklopljene nakon 1. listopada 2020. godine.
- Nadam se brzom i kvalitetnom rješenju pozitivnom za sve. Bit je da postoji dobra volja svih sudionika da se ovo riješi, jer svi pušemo u isti rog. Javni investitori traže jasne naputke kako bi bili sigurni da ne krše propise i kako bi mogli privesti kraju investicije. Mi izvođači, uz sve napore i iskorištenje vlastitih obrtnih sredstava kako ne bismo bili prisiljeni raskidati ugovore, sada smo dovedeni pred zid - komentirao je ovo Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek Koteksa.

On je bio sudionikom prošlotjednog sastanka, prezentacije na kojoj je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, predstavila metodologiju i indekse kretanja veleprodajnih cijena građevnog materijala.

- Upravo će ti indeksi koje je komora pripremila omogućiti naručiteljima provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni i nastavak provedbe infrastrukturnih projekata - rekla je Čagalj.

Domaćin tog susreta bio je našički Nexe, koji se kao proizvođač suočava s izazovima u obliku kontinuiranog pritiska na rast cijena energenata, ali i sirovina.

- Od kraja 2020. godine do danas cijena električne energije na burzi porasla je četiri puta, plina osam puta, ugljena gotov sedam puta, a cijena emisijskih jedinica porasla je za gotovo tri puta. Neizbježno je da takva kretanja utječu i na cijenu gotovih proizvoda. Svjesni velikog udjela troškova energije u ukupnim troškovima NEXE Grupe, ulažemo znatne napore u investicijske projekte kojima želimo utjecati na smanjenje udjela fosilnih goriva, povećanje energetske učinkovitosti i dekarbonizaciju - izjavio je Ivan Ergović, predsjednik Uprave Uprave NEXE d.d.

Sudionici, a okupilo se desetak predstavnika regionalnih građevinskih tvrtki, konstatirali su kako je u ovakvim okolnostima prisutan oprez pri donošenju poslovnih odluka i zbog toga je važna brzina reakcije onih koji ih trebaju donositi. D. Kuštro
POSTUPCI NABAVE I DO GODINU DANA
Indeksacija cijena hitno je potrebna zbog enormnog rasta cijena sirovina, građevnih materijala, pogonskih goriva, energenata i opreme na inozemnom i domaćem tržištu. Indeks cijena svakog proizvoda dobiva se kao prosječna vrijednost dobivenih realnih cijena od tri do pet dobavljača. Indeksna metoda primjenjivala bi se na oko 80 posto sklopljenih ugovora u koje je ugrađena odredba o nepromjenjivosti cijene od trenutka kada je ona ponuđena na natječaju. Nova metodologija primjenjivala bi se i na poslove za koje je u tijeku natječajni postupak. Za većinu radova ponuditelji su sukladno uvjetima natječaja morali ponuditi fiksne cijene, a postupci javne nabave traju više od godinu dana i po tim cijenama praktički više nije moguće nuditi posao.

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike