Regija
UZ NEDAVNO KUPLJENI KOMPLEKS STARE KUPKE

Varoš kupuje 13 hektara za
zonu s "Breznica resortom"
Objavljeno 10. svibnja, 2022.
Izmjenom općinskog PP-a to zemljište postaje građevinsko, za kupnju 400.000 kuna
BREZNICA ĐAKOVAČKA



Godina je dana otkako je Općina Levanjska Varoš u Breznici Đakovačkoj, u prostoru Stare kupke - koju je prethodno kupila na e-dražbi za 1.945.000 kuna kao nekretninu od strateške važnosti za zajednicu, za što je podigla četiri milijuna kuna kredita HBOR-a - prezentirala Idejni urbanistički plan uređenja tamošnjeg turističkog prostora.



Rješenje Breznica resort izradio je arhitekt Bruno Rechner osmislivši ga kao suvremenu cjelinu s modernom hotelskom, vodenom, resort-funkcijom. Općina je tada pozvala investitore da iskažu interes za ulaganje. Što se od lanjskog do današnjeg 10. svibnja dogodilo s postojećom Starom kupkom i modernim novim projektom Breznica resorta, pitali smo načelnika Slavka Tidlačku, koji kaže da je zona Resorta ujedno i buduća poslovna zona. Stoga je Općina upravo u pripremi kupnje 13 hektara poljoprivrednog zemljišta koje nakon upravo provedenih izmjena općinskog Prostornog plana (PP) postaje građevinsko kako bi se formirala spomenuta zona. "Postojeća Stara kupka je na četiri, a nova zona, uz koju se veže projekt Resorta, bit će na 13 hektara. Jer stari dio Kupke zamišljen je kao slobodna zona, s neograničenim pristupom za sve koji uživaju u prirodi, s restoranom i ljetnom terasom, smještajem, domom za starije, infocentrom, prostorom sa štandovima za ponudu domaće hrane i drugih domaćih proizvoda, a zona Breznica resorta bila bi ograđeni hotelski kompleks s bazenima, akvaparkom i drugim sadržajima jedne resort-cjeline. Dakako da bi i gosti Resorta nesmetano dolazili u kompleks Stare kupke", kaže Tidlačka.

Nakon što su prošle izmjene PP-a općine, kao i javna rasprava, Tidlačka kaže kako bi do kraja mjeseca mogli imati sve usklađeno za otkup privatnog zemljišta, koje je u pravilu zakorovljeno jer to, kao brdovit teren na obroncima Dilja, nije područje intenzivne, nego ekstenzivne ratarske proizvodnje, oslonjene na stočarenje. Mršave, usitnjene poljoprivredne površine stoga ovdje nemaju ni cijenu kakvu ima zemlja drugdje u Đakovštini. No Tidlačka i tu najavljuje promjene. "Radili smo procjenu tog zemljišta, za čiji ćemo otkup izdvojiti proračunska sredstva. Išli bismo prvo na sklapanje predugovora kako bismo nakupili bar deset hektara jer i to je dovoljno za dio zone s Resortom, možda, vidjet ćemo u hodu, i ne moramo otkupiti svih 13 hektara, a za otkup zemljišta, prema novome građevinskoga, Općina će izdvojiti 350 - 400 tisuća kuna. To su sasvim nove cijene za ovo područje, gdje za jutro zemlje toliko možete dobiti i u Đakovu", najavljuje Tidlačka dobre vijesti za vlasnike zemljišta koje je dosad bilo u korovu a sada će postići za taj kraj visoke cijene. "Sve su to radnje za formiranje zone s modernim turističkim kompleksom, kako bismo mogli dovesti cestu do nje i drugu osnovnu infrastrukturu", dodaje načelnik.

Na upit javljaju li se potencijalni investitori, Tidlačka kaže da 2022. nije godina pogodna za investiranje: "Upiti su zasad informativni. Kriza je u Europi i sve je sada na neki način zaustavljeno, čeka se ishod događaja u Ukrajini."

Suzana Župan
Sto radnih mjesta
- Cilj nam je otvaranje radnih mjesta, a projekt Kupke i Resorta može ih ponuditi zasigurno 100. Gospodarstvo se mora pokrenuti na novi način jer inače za pet godina ovoga kraja neće biti. Radili smo provjere zgrade Betule u Kupki za potebe otvaranja restorana, što bismo uredili preostalim novcem od kredita, a na katu bi bio infocentar, koji bismo radili iz drugih izvora. Nije nam primarni cilj baviti se ugostiteljstvom, no činimo sve da oživimo taj prostor. Ljudi se vraćaju prirodi, a on je oaza prirode s pet vrsta voda, čije smo ispitivanje također obavili. Gdje još imate na nekoliko metara četiri-pet vrsta voda! Izvor Zlatica u sekundi pušta sedam litara vode. Uredit će se i stari bazen u okviru Kupke, zamišljene su i šetnice, vidikovac, zimi sanjkalište - kaže načelnik Tidlačka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike