Novosti
GUVERNER HRVATSKE NARODNE BANKE:

Inflacija još nije dosegnula vrhunac
Objavljeno 6. svibnja, 2022.
Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u petak je u Rovinju na susretu guvernera regije rekao da je HNB, kao i sve središnje banke u regiji, revidirao naniže prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini, napomenuvši da inflacija još nije dosegnula vrhunac, a što će biti dalje ovisit će o razvoju rata u Ukrajini.



"U ovom trenutku potrošnja je i dalje dobra, ne vidimo njezino usporavanje. Što će biti dalje ovisi o razvoju ratnog sukoba, no do sada rat nije imao tako veliki utjecaj na nas. Međutim, što će duže trajati, ti će učinci kumulativno biti dublji", naveo je guverner Vujčić na susretu guvernera regije u organizaciji Lidera.



Dodao je da kada stopa inflacije poraste iznad razine od pet posto, to počinje utjecati na očekivanja i širi se među sve više skupina proizvoda, pa tako iz mjeseca u mjesec "u Hrvatskoj svjedočimo rastu broja proizvoda kojima cijena raste iznad pet posto".



“Realne prognoze nemamo i sve će ovisiti o cijeni energenata. Međutim, inflacija nema veze s uvođenjem eura. Nećemo osjećati utjecaj uvođenja eura na stopu inflacije u ovom okruženju kada druge stvari bitno jače utječu na kretanje cijena”, poručio je Vujčić. H
Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

Najčitanije iz rubrike