Novosti
NAKON AKCIJA USKOKA U ČEMINCU I OSIJEKU

Dva uhićenja, jedni su u pritvoru, drugi nisu
Objavljeno 29. travnja, 2022.
Olukom Županijske skupštine OBŽ-a, Davor Mikulić razriješen je dužnosti ravnatelja, privremeno ga mijenja Ivana Pavasović

Sudac istrage Županijskog suda Osijek odredio je jednomjesečni istražni zatvor za uhićenog Davora Mikulića, ravnatelja Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, i još troje okrivljenika: Renate Forjan, Zdravka Peke i Tomislava Kordija.



Trideset dana


Ne navodeći identitet okrivljenih, sud je priopćio kako je, nakon provedenog ročišta, sudac istrage utvrdio postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem, a rješenjem je svima određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Uskok je prethodno izvijestio kako je pokrenuo istragu protiv ravnatelja Davora Mikulića (59) te još tri osobe zbog sumnje u namještanje natječaja za zapošljavanje u toj javnoj ustanovi. Natječaj je, prema Uskoku, koji također nije navodio imena, bio namješten za zapošljavanje drugoosumnjičene Renate Forjan, dok su u povjerenstvu sjedili Peko i Kordi. Policija je još tijekom utorka sa sudskim nalogom u rukama ušla u urede zaposlenika Agencije i odnijela prijenosna računala, poslovnu dokumentaciju i USB-stickove.

Uhićenja u Agenciji postala su silom prilika i točka dnevnog reda sjednice Skupštine Osječko-baranjska županije. Naime, Davora Mikulića u četvrtak su vijećnici Županijske skupštine razriješili dužnosti ravnatelja Agencije i odmah su imenovali vršiteljicu dužnosti, dosadašnju zaposlenicu Agencije Ivanu Pavasović. Ona će na toj dužnosti ostati do imenovanja ravnatelja na temelju javnog natječaja.

Ovome je, pak, prethodilo i malo uobičajenog političkog folklora. Na aktualnom satu vijećnica Sanja Bježančević (SDP) propitivala je daljnje funkcioniranje te agencije te, uvidjevši kako sjednici nije nazočan župan Ivan Anušić, pitala je li se on to bojao doći na skupštinu kako ne bi morao odgovarati na pitanja o uhićenjima u Agenciji čiji je osnivač Županija.

- Župan Anušić nikada ni od čega ne bježi, i vi to jako dobro znate, pa tako nije pobjegao ni ovaj put - odgovorio joj je zamjenik župana Mato Lukić, dodavši kako je župan u Cavtatu na Međunarodnom kongresu ruralnog turizma te da je to bila još prije ranije planirana aktivnost zbog koje je izostao sa sjednice. Nakon tog odgovora Bježančević je pokazala i elementarno nepoznavanje statuta i poslovnika, jer je pitala zašto je župan sazvao sjednicu ako je već ranije znao da neće biti na njoj. Ivana Bagarić ju je podsjetila kako sjednice ne zakazuje župan, nego ona kao predsjednica Skupštine. Vijećnici SDP-a napustili su sjednicu prije izglasavanja nepovjerenja Mikuliću te nisu sudjelovali ni na glasovanju za imenovanje vršiteljice dužnosti ravnatelja.

Što se tiče Mikulića i ostalih uhićenih zaposlenika Agencije, oni ostaju u istražnom zatvoru dok se ne saslušaju svjedoci i obave nužne istražne radnje. Nakon isteka mjesec dana odlučivat će se opet hoće li ostati u istražnom zatvoru, ili će biti pušteni na slobodu.

Usporedbe


Na Županijskoj skupštini, ali i u gradskim kuloarima, mnogi su uspoređivali uhićenja u Agenciji s onima u Općini Čeminac. Oni prvi završili su u istražnom zatvoru, dok, primjerice, Zlatko Pinjuh nije. Sudac istrage odbio je taj zahtjev Uskoka, zaključivši kako Pinjuh nije ranije pravomoćno osuđivan, pa se zbog toga ne može zaključivati da će opet kršiti zakon. Inače, protiv Pinjuha se vodi nekoliko drugih kaznenih postupaka, no pravomoćna presuda ni u jednom slučaju nije još donesena. Nije prihvaćen ni drugi razlog za istražni zatvor, odnosno opasnost od utjecaja na svjedoke. Pinjuhu je izrečena samo mjera zabrane kontaktiranja i približavanja svjedocima na manje od 50 metara, od kojih dio radi i u samoj Općini. I tada, nakon puštanja na slobodu, nastupa cirkus s odlukom Pinjuha početkom tjedna o izmještanju dviju djelatnica koje su svjedokinje Uskoka, u staru zgradu Općine koja nije u funkciji četiri godine. Obrazložio je da jedino tako može držati distancu od njih, a potom je u srijedu jednu djelatnicu razriješio dužnosti pročelnice, pa bi ona u konačnici mogla ostati bez posla.


Dario Kuštro
SAMOSTALNA ODLUKA SUCA ISTRAGE
U slučaju uhićenja u Čemincu, Zlatko Pinjuh se preko branitelja Hrvoja Grubeše protivio istražnom zatvoru. Rasprave o tome treba li netko ići u pritvor ili ne uvijek će biti, no to ovisi samo o odluci suca istrage koji je samostalan. Njegova odluka doslovce je “slobodno sudačko uvjerenje”, na temelju spisa koje je dobio i na koje se može podnijeti žalba, što je Uskok i učinio. U petak će tako izvanraspravno vijeće Županijskog suda Osijek raspravljati o žalbi Uskoka, nakon čega će se znati ostaje li Pinjuh na slobodi, ili će mu biti određen istražni zatvor.