Dome slatki dome
UREĐENJE BALKONA I TERASA

Udoban izgled vrtnih garnitura
Objavljeno 28. travnja, 2022.
Boravak na otvorenom potreba je svihkoji su privilegirani imati vrt ili balkon

Proljetni ugođaj stavio je u prvi plan uređenje balkona i terasa. Boravak na otvorenom uz vizualno uživanje u zelenilu potreba je svih onih koji su privilegirani imati vrt, terasu ili dovoljno velik balkon za smještaj vrtne garniture. Jedan od osnovnih kriterija pri odabiru vrtnih garnitura je veličina raspoloživog prostora. Ovisno o njemu smjestit ćete garnituru za objedovanje, udobno sjedenje i opuštanje ili ležanje. Na udobnost će utjecati model garniture, ali i vrsta jastučića i naslona.



Ugodno


Preporučljivo je dimenziju vrtne garniture uskladiti s veličinom prostora u koji se smješta, a osobito kad se radi o uređenju balkona, koji su redovito manjih dimenzija od terasa i vrtova. Vrtne garniture izrađuju se od različitih materijala poput drva, kovanog željeza, ratana, plastificiranih pletenih žica, tekstila i drugih. Prirodni materijali najugodniji su za ljudsko tijelo, no nedostatak im je manja otpornost na vanjske utjecaje od umjetnih materijala. Vrtnu garnituru poželjno je na kraju "sezone" pospremiti na suho mjesto kako biste joj produžili rok trajanja. Iako vrtne garniture od umjetnih materijala dobro podnose vanjske utjecaje, zaštitite ih od nečistoća koje se skupljaju tijekom zime (ukoliko ih ostavljate na otvorenom prostoru). Odabir oblika vrtne garniture, osim o raspoloživom prostoru, ovisi o ukusu pojedinca, ali i potrebama koje garnitura treba zadovoljiti. Vrtne garniture s ovalnim i okruglim stolovima trebaju više manipulativnog prostora jer se ne mogu smjestiti uza zid ako to prostorne mogućnosti dopuštaju. Ako je riječ o vrtnoj klub-garnituri, oblik stola neće bitno utjecati na konačan izgled i funkcionalnost.

Kombinacije



U takvim slučajevima od većeg značenja bit će odabrati li kutnu garnituru ili onu s dvosjedom, trosjedom i foteljicama. Vrtnu garnituru možete odabrati u kombinacijama različitih materijala. Kovano željezo i drvo, ratan i staklo, plastificirani pleteni materijali i metal samo su neke od uspješnih kombinacija koje vrtnu garnituru čine atraktivnijom. Jastuci, kao samostalni ili s naslonom, upotpunit će garnituru bojom ili uzorkom materijala.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.

 

Dizajn
proljetni

ugođaj

Sivo, bijelo, plavo...
Ugođaj vrta, balkona ili terase može biti rustikalan ili urban, usklađen s prirodnim okolišem ili kontrastan. Rustikalni ugođaji postižu se primjenom prirodnih materijala i tkanina u zemljanim tonovima. Urbane ugođaje naglasit ćete umjetnim materijalima i metalom te tkaninama u sivim, bijelim ili plavim tonovima. Kontrastni ugođaji postižu se kada se u okoliš ispunjen zelenilom postavi moderna vrtna garnitura.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike