Regija
PROMOVIRAJU VRHUNSKA VINA

Graševina Croatica okuplja slavonske vinare
Objavljeno 26. ožujka, 2022.
Slijedi im sudjelovanje na sajmovima i snimanje 12 polusatnih TV emisija
VUKOVAR - Udruga Graševina Croatica najveća je udruga vinara Slavonije i Baranje te jedna od četiri regionalne organizacije vinara i vinogradara u Hrvatskoj.

Kako je naveo Tomislav Panenić, direktor Regionalne organizacije vinara i vinogradara za vinogradarsku regiju Slavonija i Podunavlje, udruga je akreditirana od Ministarstva poljoprivrede i zakonom je definirano kako se treba baviti promocijom vinske destinacije, pa se većina aktivnosti odnosi upravo na promoviranje istoka Slavonije kao vinske i turističke destinacije.

- Udruga postoji od 2011. godine i dugo je radila na bazi volonterizma organizirajući nastupe na sajmovima. Budući da smo dobili financijsku potporu resornog ministarstva za trogodišnje razbolje, krenuli smo u profesionalizaciju aktivnosti i namjeravamo sve podići na višu razinu. Vinari koje okupljamo proizvode oko 25 posto ukupne hrvatske proizvodnje vina, pa se stoga bavimo i ozbiljnijim temama poput stanja na tržištu vina. Naime, cijene repromaterijala ekstremno rastu, a s druge strane postoji pritisak trgovačkih lanaca na zadržavanje prodajne cijene i to nam čini poteškoće - rekao je Panenić, navodeći kako ova udruga okuplja gotovo sve vinogradare i vinare istočne Hrvatske.

Najavio je kako će u prvoj polovini travnja imati organiziranu prezentaciju na specijaliziranim sajmovima u Zadru i Mostaru te nastaviti djelovati na aktivnoj promociji svoga kraja kao destinacije s vrhunskim vinima. U tom će smislu imati i aktivnu promidžbu na društvenim mrežama, no materijal koji će prezentirati planiraju plasirati i preko neke od televizijskih kuća. Stoga su počeli suradnju s produkcijom Design Studio D, koja je široj hrvatskoj javnosti poznata po snimanju filmova o vučedolskoj kulturi. Na čelu je produkcije Darko Puharić, koji nam je potvrdio kako je u tijeku snimanje videomaterijala kojim će promovirati graševinu kao vrhunsko domaće vino i istok Hrvatske kao kvalitetnu gastronomsku destinaciju.

- U dogovoru s Panenićem počeli smo snimanje 12 polusatnih emisija koje ćemo ponuditi televizijama, no prvo ćemo videomaterijal plasirati na društvenim mrežama. Montaža prvih nekoliko emisija bit će dovršena za dva mjeseca i već sada smo iznimno zadovoljni kako se proces snimanja odvija. Angažirali smo Karmelu Vukov Colić, koja u svakoj emisiji kuha jela koja se sljubljuju s vinom. U svakoj ćemo emisiji predstaviti po tri vinara, hranu koja najbolje ide uz njihova vina, uz izjave stručnjaka za vino - naglasio je Puharić.

Udruga Graševina Croatica osnovana je u svrhu promocije graševine kao najvažnije hrvatske vinske sorte, ali danas je orijentirana na promociju svih sorti vina koje proizvode članovi udruge te promociju Slavonije, Baranje i Podunavlja kao vinske i turističke destinacije, kao i predstavljanje graševine na Jadranu kao autentičnog hrvatskog vina.


Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

6. OCJENJIVANJE VINA SREDNJE ŠKOLE ‘’STJEPAN IVŠIĆ’’

Šampion je Matkovićeva Frankovka Game

TEHNIČKA ŠKOLA ŽUPANJA PREDSTAVILA SE OSMAŠIMA

Poslodavci ih prepoznaju i zapošljavaju u svome timu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJUBIČASTA POLJA MAKA FOTOATRAKCIJA

Kod Topolja više od stotinu hektara zasijano je makom

2

UREĐENJE PONOSA BIVŠEG TRGOPROMETA

Bivšu robnu kuću Roma kupila tri Đakovčanina

3

ŠEST PLANINARA OSVOJILO “SLAVONSKI MOUNT EVEREST” ZA 9 DANA

Slavonski planinarski put
od 292 km s 35 kontrolnih
točaka prošli su za 96 sati