Regija
PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA O VUKOVARU

U Domovinskom ratu stradale su 1933 osobe iz Vukovara
Objavljeno 5. ožujka, 2022.
VUKOVAR



U Državnom arhivu u Vukovaru predstavljena je knjiga "Rat, ljudi, brojevi - Vukovar 1991. i danas", autora Sandre Cvikić, Dražena Živića i Josipe Maras Kraljević. Publikacija je rezultat jednogodišnjeg znanstvenog projekta Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" i Državnog arhiva u Vukovaru, uz financijsku potporu Arhiva.

Kako je pojasnio Dražen Živić, u proteklih trideset godina o događajima u Vukovaru 1991. godine objavljen je velik broj znanstvenih radova, publikacija i dokumenata, no ostala su još uvijek otvorena pitanja na koja dosad nije bilo jednoznačnog odgovora.

- Ona se prije svega odnose na demografski aspekt Vukovara 1991. godine. I danas u javnosti kolaju različiti podaci o broju poginulih, stradalih i prognanih i željeli smo istražiti zašto je to tako, odnosno koji su društveni, politički i demografski razlozi. U suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata iz Zagreba i na temelju njihove računalne baze pokušali smo pokazati koliki su demografski gubici i stradanja, stavljajući sve u povijesni kontekst vukovarske bitke i onoga što se u Vukovaru događalo - rekao je Živić, dodajući kako su tako popunili dio praznina koje su u akademskoj i najširoj javnosti postojale.

Istaknuo je kako se govorilo o različitim brojkama stradalih, neovisno o izvorima, informacije nisu bile cjelovite i nisu obuhvaćale sve kategorije stradalnika.

- Prema dostupnim podacima, oko 2700 osoba ubijeno je, poginulo ili nestalo na području bivše općine Vukovar, od kojih se oko 2100 odnosi na Vukovar. U ovoj smo studiji pokušali istražiti demografske gubitke osoba koje su 1991. godine imale prebivalište u Vukovaru i prema računalnoj bazi riječ je o 1933 osobe u cijelom razdoblju Domovinskog rata i ne samo u gradu, nego i na drugim područjima Hrvatske - istaknuo je Živić.

Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, izjavio je kako je ta institucija nakladnik promovirane knjige i riječ je o nastavku uspješne suradnje s Institutom "Ivo Pilar" kada je riječ o izdanjima znanstveno-stručnog profila.

- Njihov tim znanstvenika, demografa, sociologa i povjesničara, može iznjedriti nove spoznaje multidisciplinarnim pristupom istraživanja arhivskog gradiva. To je i za nas dobitak, jer se naše gradivo znanstveno interpretira te utvrđuju zaključci i spoznaje. Ova je knjiga nastajala u vrijeme kad smo obilježavali 30. godišnjicu Bitke za Vukovar - naveo je Elez. D. Korpoš
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana