Učionica
ŽELJKO SUDARIĆ DEKAN VELEUČILIŠTA "LAVOSLAV RUŽIČKA" VUKOVAR

Prepoznati smo izvan RH kao stručna institucija na karti visokog obrazovanja
Objavljeno 9. veljače, 2022.
U Vukovaru studira 950 studenata, žele ih za tri godine imati 300 više

Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru trenutačno ima oko 950 studenata, što je optimalan broj za postojeće prostorne kapacitete.



O planovima za razvoj, kako u smislu infrastrukture, tako i vezano uz proširenje studijskih programa, razgovarali smo s dekanom Željkom Sudarićem, koji je i ovom prilikom potvrdio kako je iza njih veliki posao, uspješno odrađen, što im je najbolja motivacija za nove projekte.

- I studenti i nastavnici, posebice oni koji nam dođu izvana, brzo se uvjere kako u zgradi u kojoj smo smješteni imamo izvrsnu infrastrukturu i odlične uvjete. Kako to nije dovoljno prostornih kapaciteta za daljnje razvijanje, to prije što Agencija za znanost i visoko obrazovanje kao jedan od glavnih preduvjeta za pokretanje novih studijskih programa ističe prostor, u suradnji s Gradom, Razvojnom agencijom Vukovar i Fondom za obnovu i razvoj Vukovara pokrenut je projekt rekonstrukcije Radničkog doma u Borovu naselju u koji ćemo se preseliti. Za travanj je predviđen dovršetak radova, potom slijedi raspisivanje natječaja za opremanje. Bilo bi idealno kada bi novu akademsku godinu počeli u novoj zgradi. Radovi su pri kraju, radi se parkiralište i ugrađuje dizalo. Vjerujem kako ćemo nakon preseljenja moći pokrenuti specijalističke nastavke naših studija, upravnog i poslovnog, jer to naši studenti traže. Dakako, imamo u planu i pokretanje novih studijskih programa, vezanih uz računarstvo te primaljstvo ili sestrinstvo. U obnovljenoj će zgradi biti i laboratoriji, informatički kabineti i zdravstveni simulacijski centar koji bi djelovao pri zdravstvenom odjelu našeg veleučilišta. Započeli smo i aktivnosti na izgradnji studentske kuhinje, restorana i cafe-bara na prostoru našeg studentskog doma, za koji volimo reći kako je hotel A-kategorije u kojem studenti borave za pristupačan iznos.

Vrhunski kadar


Proteklih ste godina potvrdili kako vam nije važno samo educirati studente već su i predavači u postupku cjeloživotnog učenja.



- Nikada čovjek ne smije prestati učiti. Kad je došla pandemija, svi smo se morali obučiti ili usavršiti u digitalnim tehnologijama. Uz naše studijske programe imamo i Centar za cjeloživotno učenje gdje, ne samo studentima nego i svim građanima, nudimo dodatne edukacije, održavamo seminare i radionice, a preko naših vlastitih sredstava financiramo obrazovanje svim našim djelatnicima koji žele steći zvanje doktora znanosti. Imamo 12 djelatnika koji su trenutačno na doktorskih studijima i na taj način sredstva koja zaradimo od školarina, izdavačke djelatnosti i student-servisa vraćamo u naš sustav i stvaramo dodatnu vrijednost Veleučilištu.

Studentima na fizioterapiji omogućili ste da dio prakse odrađuju izvan Hrvatske. Koliko im to znači?

- Prvo smo im omogućili usavršavanja kroz Erasmus+ program, u brojnim visokoobrazovnim ustanovama diljem Europe. Potom smo potpisali sporazum s njemačkom klinikom u Stuttgartu, i to na njihovo traženje, jer su zaposlili dvije naše završene studentice i uvidjeli kako imaju veliko znanje. Klinika ima izvrsnu infrastrukturu, opremu, kadar i prostorne kapacitete, pa smo potpisanim sporazumom osigurali našim studentima stjecanje znanja kroz stručnu praksu i odrađivanje pripravničkog staža te potencijalno upošljavanje. Volimo kada studenti ostanu na ovom području, međutim moramo biti otvoreni za sva tržišta i omogućiti mladim ljudima da drugdje steknu nova znanja i pokažu što su u Vukovaru naučili i postali vrhunski kadar.

Taj proces nije jednosmjeran, jer i na vaše veleučilište dolaze studenti iz brojnih europskih zemalja. Kakvi su njihovi dojmovi?

- Stranci brzo zavole Hrvatsku. Provedu ovdje cijeli semestar ili tri mjeseca na stručnoj praksi, s tim da im omogućimo da vide i druge dijelove Hrvatske. Studente iz Ukrajine i Gruzije naš je Studentski zbor vodio na Plitvička jezera, u Zagreb i Opatiju, pa nije isključeno da će se vratiti u Hrvatsku i ovdje tražiti posao.

Pozicionirali ste se u smislu stručnosti, na skupove vam dolaze poznata imena iz inozemstva. Koliko je bilo teško privući ih?

- Ove ćemo godine održati čak tri međunarodne stručne konferencije, a u Vukovaru će se održati i međunarodna studentska konferencija u svibnju. Ističem kako ćemo imati 12. međunarodnu konferenciju "Razvoj javne uprave" i 8. međunarodnu konferenciju "Fizioterapija u rekreaciji sportu i wellnessu", koje su prepoznate diljem Europe, privlače eminentne goste i predavače. Oni našim studentima, nastavnicima i svim sudionicima prenose novosti koje će im koristiti u obrazovanju i radu. Svim aktivnostima koje redovito poduzimamo vukovarsko je veleučilište postalo bitan čimbenik na karti visokog obrazovanja.

Kako ocjenjujete suradnju s resornim ministarstvom i državnim tijelima?

- Imamo sinergiju sa svim relevantnim čimbenicima. Naše nam ministarstvo izlazi u susret i pomaže koliko god može, prije svega u smislu zapošljavanja i napredovanja naših nastavnika. Imamo potporu i drugih ministarstva, što im je na neki način i obveza jer nam je država osnivač i vlasnik.

Studij fizioterapije je od osnivanja Veleučilišta privlačio veliki interes studenata, no posljednjih godina slično je i s preostala dva studija. Što je razlog tomu?

- Kada je 2005. godine Veleučilište osnovano, dobili smo studijske programe koje na najbolji način moramo provoditi. Zaposlili smo odgovarajući kadar, radimo niz projekata, povlačimo nepovratna sredstva i cilj nam je svaki studijski program napraviti što atraktivnijim i boljim. Ta se praksa pokazala odličnom, pa i na poslovnom i na upravnom odjelu imamo sve veći broj studenata. Obrazovni smo proces osuvremenili modernim tehnologijama, nastavnici pohađaju seminare i stručne edukacije. Svakako je tu važna i sportska i društvena infrastruktura koja postoji u gradu, jer studiranje nije samo učenje i knjiga već su to svi segmenti života tijekom tri ili pet godina.

Koliko je bilo zahtjevno sve zadržati na visokoj razini kada je uvedena provedba strogih epidemioloških mjera zbog korone?

- Prihvatili smo to kao još jedan izazov i navikli se s tim živjeti i raditi. I studentima i djelatnicima omogućili smo sve kako bismo ih zaštitili. Bilo je teško, ali uz pomoć djelatnika, posebno profesora koji su odradili veliki dio posla, brzo smo se prilagodili radu u novim uvjetima. Imamo kvalitetnu opremu koja nam je pomogla da puno toga odradimo online, a pokušali smo što više stručne prakse odraditi uživo, uz poštovanje epidemioloških mjera. Naši studiji jesu stručni upravo zbog prakse koja se ne može prenijeti virtualno, pa smo s našim partnerima, bolnicom i brojnim tvrtkama, omogućili studentima odrađivanje stručne prakse.

Više je primjera da studenti koji završe obrazovanje na vukovarskom veleučilištu brzo dođu do radnog mjesta ili pokrenu vlastiti posao u Vukovaru i drugim dijelovima zemlje, pa i Europe. Je li to najbolja promocija onoga što radite?

Stručni skupovi


- Najponosniji smo kad vidimo da je netko on naših studenata uspio na tržištu rada. Primjerice, odnedavno je jedna naša završena studentica fizioterapije zaposlena kao fizioterapeut u RK Podravka Vegeta. I poslije završetka obrazovanja ih pratimo, s nekima i surađujemo. Zovemo ih da svoja iskustva prenesu sadašnjim studentima kojima su upravo njihove riječi dodatni motiv za ulaganje u vlastita znanja. Studente redovito pozivamo na stručne skupove koje organiziramo i sudjelovanje im ne naplaćujemo, jer im želimo pružiti doista sve što možemo. Zaposlili smo dvije bivše izvrsne studentice, pa i time promoviramo princip da se znanje isplati i najbolji studenti mogu jednom biti i naši zaposlenici.

Koliko se kroz godine percepcija vaših kolega u većim hrvatskim gradovima prema vašem veleučilištu promijenila?

- Svakako se promijenila, zahvaljujući odličnom radu. Bili smo mentori Visokoj školi Ivanić Grad, i na to smo iznimno ponosni. Dugo se Vukovaru samo davalo, a sada mi nekomu dajemo. Kada je to u visokom obrazovanju i znanosti, onda je uspjeh veći. Prepoznati smo na karti visokog obrazovanja kao stručna institucija i izvan granica Hrvatske, i na tom ćemo putu i ostati.

U kakvom svjetlu vidite ovu instituciju za tri godine?

- Završit ćemo restoran i kuhinju za studente, raditi u novom prostoru i biti u završnoj fazi osnivanja novih studija. U to sam siguran. Vjerujem kako ćemo imati 1300 - 1500 studenata, koji će gradu donositi mladost i snagu, ali i posebnu kvalitetu kroz obrazovanje. Bit će to dodatna vrijednost ne samo za Veleučilište nego i za cijeli grad i županiju.



Dragana Korpoš
Bilo bi idealno novu akademsku godinu započeti u obnovljenom i moderno opremljenom prostoru Radničkog doma

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike