Gastro
NAJZDRAVIJE NAMIRNICE U VELJAČI

Sezonsko voće i povrće uvijek je najbolji izbor
Objavljeno 31. siječnja, 2022.
Limun štiti od tolikog broja bolesti da ga s pravom možemo nazvati superhranom

Sezonsko voće i povrće uvijek je najbolji izbor jer je najbogatije zdravim nutrijentima i najmanje tretirano nepoželjnim sredstvima. Mnogi se odluče za detoksikaciju tijekom razdoblja nakon blagdana, kada se najviše uživa u hrani, često i prekomjerno. Povratak na pravilnu prehranu (mahunarke, žitarice, voće i povrće) pročistit će vam tijelo i osjetit ćete vitalnost. Imat ćete dobru liniju - zdrava veganska prehrana pomoći će gubitku težine ili u njezinu održavanju. Osim toga, napunit ćete se energijom. Bez životinjskih bjelančevina i masti i uz zdrave namirnice biljnoga podrijetla osjećat ćete se puni energije i ništa vam se neće činiti nedostižno. Svakim danom sve je više vegetarijanaca i vegana, među njima su i poznate osobe, a i kroz povijest su se mnogi ponosili vegetarijanstvom. S novom veganskom prehranom imat ćete obilje novih izazova, okusit ćete nevjerojatna jela za koja niste ni znali da postoje. U veljači možda i nema velikog izbora voća i povrća, ali nekim namirnicama svakako treba dati prednost. Jabuka pripada skupini najzdravijeg voća na svijetu, ali i namirnicama s najvećom količinom pesticida. Bilo bi dobro kupovati organske jabuke. Jabuka sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Odličan je izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.



U ovom su razdoblju agrumi najukusniji. Naranča pripada skupini najzdravijih namirnica svijeta, a zbog svoje pristupačnosti je i jedna od najčešće konzumiranih. Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiseline i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Grejp je izvrstan izvor vitamina C, zbog kojeg nosi titulu snažnog zaštitnika imuniteta. Osim toga, ovaj vitamin brine se o zdravlju srca te pomaže u liječenju astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Plodovi grejpa obiluju i vitaminom A, koji je nužan za zdrav vid, rast i razvoj kostiju. Osim što stimulira metaboličke procese, grejp, zahvaljujući kaliju i enzimima u svom sastavu, u znatnoj mjeri potiče izgaranje masnoća. Nutricionisti predlažu da svakodnevno popijete čašu soka od grejpa jer suzbija apetit. Grejp sadrži flavonoid naringina koji ubrzava metabolizam, preporučuje Kreni Zdravo. Svojim prirodnim svojstvima oslobađa kožu od viška ulja i može suziti pore. Grejp također ima antiseptička svojstva koja pomažu ubiti bakterije i spriječiti prištiće. Sadrži antioksidanse koji pomažu u obnavljanju oštećene kože i bore se protiv razvoja naborane kože. Plod grejpa sadrži spoj koji može usporiti proces starenja stanica.

Kivi potiče zdravlje cjelokupnog organizma. Jedan kivi dnevno sasvim je dovoljan da zamijeni uzimanje multivitamina. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalija i bakra, a odličan izvor vitamina C i K. Za pripremu jela s kivijem izbjegavajte one koji su sasvim tvrdi na dodir jer nisu dovoljno zreli. S obzirom na to da dozrijevaju stajanjem na sobnoj temperaturi, možete i pričekati nekoliko dana dok ne postanu slatki i sočni.

Kruške su odličan izvor topivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Bogate su pektinom koji učinkovito smanjuje razinu lošeg kolesterola. Budući da sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, brokula može usporiti oštećenje stanica izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Osobito je dobro uključiti brokulu u prehranu tijekom trudnoće. I cvjetača je jedna od najzdravijih kupusnjača. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina i magnezija. Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Zimsko razdoblje sezona je cikle koja obiluje dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom. Cikla može poslužiti kao salata, a možete pripremati od nje i juhe, priloge, sokove... Bogata je vitaminom C, željezom i magnezijem.

Jasminka Knežević
Grejp, zahvaljujući kaliju i enzimima u svom sastavu, u znatnoj mjeri potiče izgaranje masnoća.

Celer je čistač organizma
Celer je odličan izbor za juhe, umake ali i salate. Jedna velika stabljika celera sadrži samo 10 kalorija. Celer ima brojne zdravstvene dobrobiti i zato bi ga trebalo konzumirati što češće. Ima snažno diuretsko djelovanje, a pomaže i pri iskašljavanju gustog gnoja koji je posljedica neke od bakterijskih infekcija respiratornog trakta.

Rukola raste gotovo svuda
Rukola je jedna od najpristupačnijih namirnica. Raste na gotovo svim travnatim površinama. Sadrži jako malo zasićenih masnih kiselina. Odličan je izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K. Također obiluje folnom kiselinom, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, kalijem i manganom. Najčešće se koristi kao salata. Rukola može biti ukusan i zdrav nadjev za pizzu.

Limun za sokove i kao začin
Limun je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar je izvor folne kiseline i kalija i odličan izvor vitamina C. Limun se najčešće koristi u pripremi sokova. Njegova korica koristi se u pripremi raznih jela, slatkih i slanih. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike