Kultura
GALA KONCERT - ON THE BRIDGE OF MUSIC

Prvi, osječki, čin gotov, stiže nam Budimpešta
Objavljeno 19. siječnja, 2022.
Orkestrom Opere HNK-a u Osijeku ravnao je maestro Filip Pavišić, a budimpeštanskog Operetnog teatra Gyula Pfeiffer

Gala koncertom "On the Bridge of Music" u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u utorak je obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Mađarskom. Koncert su izveli orkestri i solisti HNK-a u Osijeku i Operetnog teatra Budimpešta, a u utorak, 25. siječnja, s istim će programom nastupiti i u mađarskoj prijestolnici.



Orkestrom Opere HNK-a u Osijeku ravnao je maestro Filip Pavišić, a orkestar budimpeštanskog Operetnog teatra svirao je pod dirigentskom palicom Gyule Pfeiffera. Redatelj koncerta "On the Bridge of Music" je Szilárd Somogyi, koncertni je majstor Béla Nagy, a od vokalnih solista sudjelovali su Katarina Toplek, Viktorija Đurđek, Igor Krišto, Leon Košavić, Anita Lukács, Zsolt Vadász, Lévai Enikő i Péter Laki.

- Prije 30 godina svaka vijest o priznanju bila nam je iznimno draga, velika i ohrabrivala nas je u borbi za samostalnost. Mađarska je bila među prvim zemljama koje su priznale Hrvatsku i prijateljstvo Mađarske i Hrvatske i traje od tada. Večerašnjim gala koncertom obilježavamo okruglu obljetnicu priznanja, ali i, naravno, veliko prijateljstvo dviju država, a nakon toga ćemo otići i na isti ovakav koncert u Budimpešti - rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Kako bi se još više naglasila povezanost dviju zemalja i važnost samoga događaja, repertoar gala koncerta promišljen je kao program velikih hrvatskih i mađarskih skladatelja kao što su Jakov Gotovac, Emmerich Kálmán, Franz Lehár, Jenő Huszka, Ivan pl. Zajc, Boris Papandopulo i Vatroslav Lisinski. No osječka je publika mogla uživati i u djelima drugih skladatelja (Strauss, Offenbach, Verdi, Brahms, von Suppè, de Sarasate) koja, po zvuku, nazivu ili po važnosti, čine poveznicu Hrvatske i Mađarske.

- Nakon 15. siječnja 1992. otvorio se prostor Hrvatskoj za uspostavu svih ostalih međunarodnih bilateralnih odnosa, koje njegujemo i danas. Otvorio se put prema europskim integracijama, ali i prema zaista kvalitetnoj dobrosusjedskoj suradnji s Mađarskom, a ovaj gala koncert još je jedan pokazatelj koliko je ta bilateralna suradnja izgradila kvalitetan odnos ovih dviju zemalja - rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.


Danijel Miklić
NERASKIDIVA VEZA TRIJU GRADOVA
Gala koncert financiran je vlastitim sredstvima i uz pomoć Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstva ljudskih resursa Mađarske, Ministarstva kulture i medija RH te Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

- Kao multietničan i multikulturan grad, Osijek njeguje dobrosusjedske odnose s čak dvama mađarskim gradovima, Pečuhom i Budimpeštom. Današnjim koncertom, kao i onim 25. siječnja u Mađarskoj, te odnose i taj most dodatno produbljujemo odnosno produljujemo - rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike