Ekonomija
UVOĐENJE EURA: POSLODAVCI ĆE MORATI NADOGRADITI SUSTAVE

Dvojne cijene: Malo posla za
trgovce, veća zaštita za kupce
Objavljeno 19. siječnja, 2022.
Obveza se odnosi i na banke, tijela državne uprave te poduzeća iz javnog sektora

Sada je poznato kako će dvojno iskazivanje cijena u Hrvatskoj krenuti početkom rujna. Predstavljen je nacrt zakona, javnost je pozvana da se uključi u javnu raspravu, a donošenje zakona najavljeno je za travanj. Ako ne bude nekih iznenađenja, jer konačna ocjena nije u našim rukama, izvjesno je da prelazimo na euro 1. siječnja 2023. godine.



Pripreme i informiranje gospodarstvenika već su započeli jer gospodarstvo, napose trgovinu, očekuje niz aktivnosti i sigurno je da će upravo trgovina biti jedna od najizloženijih grana gospodarstva u konverziji kuna u eure i prva u doticaju s potrošačima.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) na temelju Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom uključena je u proces i provedbu nekih aktivnosti zamjene hrvatske kune eurom. Njihovi predstavnici sudjeluju u radu Nacionalnog vijeća i triju koordinacijskih odbora, i to u Koordinacijskom odboru za zakonodavstvo, Koordinacijskom odboru za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača te u Koordinacijskom odboru za komunikaciju.

Pripreme su počele


- Zbog interesa naših članova osnovali smo i internu radnu skupinu radi bolje pripreme naših članova i gospodarstva za uvođenje nove valute, razmjene informacija o prilagodbama koje ih očekuju te detektiranja i adresiranja potencijalnih problema i izazova koji se mogu pojaviti u ovom procesu. Pripreme su već počele, jer cjelokupno gospodarstvo treba biti spremno od dana uvođenja eura obrađivati financijske podatke u novoj valuti - kažu u HUP-u.

I Hrvatska gospodarska komora (HGK) od samog je početka preko različitih skupina koje je formirala Vlada RH uključena u proces zamjene hrvatske kune eurom. Kako navode iz HGK-a, njihovi predstavnici sudjeluju u radu četiriju koordinacijskih odbora osnovanih na temelju Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom - Koordinacijskom odboru za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača; Koordinacijskom odboru za zamjenu gotovog novca, Koordinacijskom odboru za prilagodbu financijskog sustava i Koordinacijskom odboru za komunikaciju.

Poslodavci će morati prilagoditi, ili nadograditi, informatičke sustave koji pružaju podršku njihovu računovodstvenom sustavu zbog financijskog izvještavanja i oporezivanja. Obveza dvojnog iskazivanja cijena, kao ključna mjera za zaštitu potrošača, odnosit će se na poduzeća, uključujući banke, tijela državne uprave i poduzeća iz javnog sektora.

Nešto će više posla biti za trgovce, ali i uslužnu djelatnost zbog tiskanja novih cjenika i promotivnih materijala te prilagodbe fiskalnih blagajni kako bi u tom razdoblju mogli izdavati račune u obje valute.

Jasno je kako su trgovci, posebice u velikim maloprodajnim lancima koji su rašireni diljem Hrvatske, već počeli pripreme, no velik dio njih još uvijek se ne izjašnjava o tome. U trgovačkom su lancu NTL, pak, objavili svoje kalkulacije. Procijenili su kako će im za prilagodbu poslovnog informacijskog sustava, prilagodbu isplatnih lista i prilagodbu etiketa (kojih je primjerice 16 različitih formata), ukupno biti potrebno nešto više od 200 radnih sati, a što će ih stajati oko 55 tisuća kuna. Odnosno, da budemo u duhu tematike - 7400 eura.

Vrtlog brojki


Može se čuti kako se, primjerice, već raspravljalo i o preciznom sadržaju etiketa na proizvodima u dućanima. Naime, s obzirom na to da trgovine imaju obvezu iskazivanja i cijene po kilogramu, onda će dvojno trebati iskazati oba ova parametra, pa kod nekih postoji bojazan kako bi se etiketa mogla pretvoriti u vrtlog brojki u kojima bi se kupac mogao još teže snaći… Drugi, pak, poručuju kako ne treba podcjenjivati zdrav razum naših građana, kao i da Hrvatska nije prva zemlja koja uvodi euro.

No čini se kako kako će za trgovce nekoliko zahtjevnijih dana zapravo stići tek nakon 1. siječnja 2023. godine. Tada će početi plaćanje u eurima, ali će se neko vrijeme još moći plaćati i u kunama. U tom će razdoblju, procjena je kako je riječ o dva tjedna, morati imati dvojne blagajne, odnosno u njima će morati imati i kune i eure…

- U svakom slučaju, potrebno je prilagoditi financijsko i računovodstveno upravljanje, informacijski sustav, dvojno iskazivanje cijena u poslovnim prostorijama, preko internet-trgovine i na gotovinskim računima, a troškovi prilagodbe sigurno će ovisiti o rješenjima koja će se propisati u vezi s uvođenjem eura. Šira informativna kampanja i posebne edukacije u suradnji s nadležnim institucijama, kako bi poslodavci dobili potrebne informacije o svim činjenicama povezanim s postupkom uvođenja eura te proveli prilagodbu u zakonskom roku, provodit će se tijekom godine, o čemu će poslodavci biti pravodobno informirani - poručuju zaključno u HUP-u te kažu kako će se pravovremeno uključiti u sve aktivnosti informiranja članova i šire poslovne zajednice u suradnji s nadležnim tijelima.


D.Kuštro /Z. Rupčić

Pravi izazov trgovcima stiže tek s početkom 2023., neko će se vrijeme moći plaćati s obje valute

HGK: Treba pošteno preračunavati cijene
Pri Koordinacijskom odboru za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača bit će izrađen i Etički kodeks koji će svi trgovci i ostali moći potpisati, i time će poslati važnu poruku da su korektno i pošteno preračunali cijene. Predstavnici HGK-a i strukovnih udruženja koja okupljaju financijske institucije, sudjeluju u radu Koordinacijskog odbora za prilagodbu financijskog sustava koji nadzire provođenje prilagodbi nužnih za tranziciju financijskog sustava, uključujući i pripremu financijskih institucija za proces zamjene kune eurom. Uloga HGK-a je i anketiranje i skupljanje podataka od tvrtki, s ciljem precizne procjene potrebne količine gotovinskog novca u predrazdoblju.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora