Ekonomija
ENORMAN RAST CIJENA ENERGENATA

Sve veći poremećaji na globalnom tržištu hrane
Objavljeno 19. siječnja, 2022.

Zajednička poljoprivredna politika može i mora bar jednim dijelom ublažiti posljedice ove krize, koja je za naše gospodarstvo čak i ozbiljnija od one koju je izazvao COVID, a od kojeg se naši poljoprivrednici još uvijek nisu oporavili. Ovo su izvanredne okolnosti. Osim mjera u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a) potrebno je sinergijski djelovati i povezati aktivnosti više različitih europskih politika – izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Bruxellesu na održanom Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva na kojem je sudjelovala.
Ovo je prvo Vijeće pod francuskim predsjedanjem na kojem su Europsku komisiju predstavljali povjerenici Janusz Wojciechowski i Stella Kyriakides. Povjerenica S. Kyriakides izvijestila je Vijeće o zaključcima Konferencije o dobrobiti životinja održanoj 9. prosinca 2021., a povjerenik J. Wojciechowski predstavio je poljoprivredne aspekte Komunikacije o održivim ciklusima ugljika, odnosno pitanje tzv. ugljične poljoprivrede.
Smatramo kako se radi o kompleksnoj temi o kojoj je potrebna detaljna stručna rasprava uz uključivanje stručnjaka iz područja poljoprivrede.


Ministrica Vučković naglasila je kako je ključno realno procijeniti mogućnosti ovog modela jer je za poljoprivrednike bitno da prilikom donošenja svojih poslovnih odluka mogu realno procijeniti njihovu ekonomsku opravdanost. Istaknula je kako hrvatski Nacionalni strateški plan za buduću Zajedničku poljoprivredu politiku ide ukorak s ovom inicijativom te je sveobuhvatno sagledao problematiku klimatskih promjena i sukladno tome već predvidio prakse koje pridonose cilju održivog upravljanja ugljikom.


Za Hrvatsku je najvažnija točka dnevnog reda, s obzirom na okolnosti, bila stanje na tržištu te je u svojoj intervenciji upozorila na posljedice enormnog rasta cijena energenata i repromaterijala na cijeli sustav proizvodnje hrane.


Ostali ministri u svojim su izlaganjima o ovoj temi također apelirali na Europsku komisiju da iznađe zajedničko EU rješenje, a posebno su isticani problemi u sektoru svinjskog mesa.
Povjerenik Wojciechowski u zaključnom se obraćanju ministrima obvezao iznijeti problem pred Kolegij povjerenika gdje će zatražiti koordinirani pristup na EU razini, a Predsjedništvo Vijeća zatražilo je od Komisije predstavljanje mogućeg prijedloga mjera na idućem sastanku Posebnog odbora za poljoprivredu koji će se održati krajem ovog mjeseca.


Vezano uz stanje trgovinskih pregovora s trećim zemljama Hrvatska je iskazala određenu zabrinutosti glede ustupaka u pristupu tržištu mliječnih i goveđih proizvoda u pregovorima s Novim Zelandom i Australijom. Naglasila je da EU ima najviše standarde sigurnosti i kvalitete hrane u svijetu i da bi svako odstupanje od principa reciprociteta u pregovorima s trećim zemljama moglo dovesti u nepovoljan položaj europske proizvođače hrane. Z.Rupčić


Zaštite od visokih cijena struje
Rumunjska vlada pojačat će u veljači i ožujku mjere zaštite kućanstava i malih poduzeća od visokih cijena struje i plina, a u program potpore uključit će i proizvođače hrane, rekao je premijer Nicolae Ciuca. Rumunjska je već ublažila utjecaj poskupljenja na kućanstva ograničenjem rasta cijena i vaučerima do određene razine mjesečne potrošnje. U ponedjeljak navečer premijer Ciuca objavio je da su čelnici stranaka vladajuće koalicije dogovorili da će pojačati potporu podizanjem razine potrošnje u vaučerima i strožim ograničenjima rasta, te uključivanjem u program potpora škola, bolnica, malih tvrtki i proizvođača hrane. Prošireni program bit će na snazi u veljači i ožujku i stajat će državu otprilike tri milijarde leja (690 milijuna dolara), priopćio je Ciuca.H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana