Sport
DJECA RADO NAVRAĆAJU NA IGRALIŠTE "LIPA"

Već par godina svaka treća kuća u selu ima malog nogometaša
Objavljeno 19. siječnja, 2022.
Lijepa nogometna priča stvara se u Kuševcu, selu od oko tisuću stanovnika nadomak Đakova. Tamo je skupina entuzijasta predvođena trenerima Draženom Pongračićem, Dominikom Radošem, Darijom Ševarčićem te voditeljem Markom Delićem omasovila Školu nogometa NK Torpedo pa sada Kuševčani imaju dvije mlađe dobne kategorije, u kojima trenira 70-ak dječaka, ali i djevojčica. Mlađi početnici i limači natječu se u ligama Nogometnog središta Đakovo, no trenerima je od rezultata mnogo važnije da djeca dolaze na treninge, da su uključena u rad kluba, da se druže, igraju utakmice i turnire.

- Prije dvije godine krenulo je prema gore, kada sam nakon višegodišnjeg rada s mlađim uzrastima u NK Đakovo Croatija došao u Torpedo, bilo je samo 12 limača. Sada ih je mnogo više, a članovi našeg kluba nisu samo djeca iz Kuševca nego i obližnjih Ivanovaca, Forkuševaca, Tomašanaca, pa čak i Đakova - kaže trener Dražen Pongračić.

Uspjeh za omasovljavanje i poticanje djece na bavljenje sportom u Pongračićevoj računici je sasvim jednostavan. Dobar rad, zdrava sredina i lijep pristup, pa djeca i roditelji na igralište sami dolaze i žele biti dio te zajednice. Naravno, olakotna okolnost je i što Kuševac, kao i većina slavonskih sela, gotovo i nema nikakvih sportskih sadržaja, pa je lokalni nogometni klub jedini izbor za bavljenje sportom. U NK-u Torpedo treniraju i djevojčice, ravnopravne su s dječacima i trenutačno ih je u klubu sedam.

- Naravno, ako su djevojčice zainteresirane za nogomet, zašto ne bi trenirale kod nas. To itekako podržavamo i ne pravimo razliku. Pa mi u klubu imamo i dijete s invaliditetom, učimo našu djecu da on ne može u fizičkom smislu napraviti ono što mogu oni, ali on je naše dijete, član kluba i najveće je zadovoljstvo vidjeti s koliko ljubavi se ostali odnose prema njemu i vesele kad može nešto napraviti. Bitno je da djeca treniraju, da se razvijaju, socijaliziraju, od malih nogu uče empatiji i razumijevanju, lijepom ponašanju i pristojnosti, to nam je mnogo važnije od rezultata - dodaje Pongračić.

U kuševačkom nogometnom pomlatku strogo je zabranjeno psovanje, svađanje, vrijeđanje suparnika... Uči ih se da su pobjede i porazi sastavni dio sporta, a dobar odgoj ono što ostaje. Zato djeca i njihovi roditelji rado navraćaju na igralište "Lipa". I. Liović
Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana